Julgran
Foto: Pontus Lundalh / TT

Mellanskog: Fråga om lov istället

Julgransstölder slår hårt mot skogsägare
2:52 min

För markägare runt om i länet innebär julgransstölderna stora ekonomiska förluster, som påverkar deras skogar flera år framöver. Men det är det få som vet om.

– Jag tycker det är ganska oskyldigt, det finns så många träd i skogen, säger julgransköparen Katarina.

– Jag tycker det är okej, det finns värre saker i livet, säger julgransköparen Majsan.

– Det är synd, man får ta på sin egen mark givetvis, men inte stjäla av någon annan, säger en julgransförsäljare från Dalarna.

Många julfirare i Gävleborg väljer att själva ta sig ut i skogen å hugga ner en gran, i stället för att köpa från en försäljare på stan. De sparar pengar, men få är medvetna om konsekvenserna det får för markägaren som ägde granen dom tar med sig hem, säger skogsinspektorn Kristoffer Olerås på föreningen Mellanskog.

– Man röjer fram fina granar och det är tänkt att de ska bli mellan 70 och 100 år gamla. Går man då in och hugger de här så blir det stora luckor i skogen som inte går att plantera igen och det kommer att vara luckor under hela beståndets ålder. Då tappar man framtida intäkter.

Vad är en julgran värd ute i skogen?

– Om man ser till den försäljning som är så skulle jag tippa på någonstans mellan 250 och 400 kronor för en gran. Men har man skött sin skog och röjt fram fina granar som ska bli gamla, då är det stora pengar det rör sig om. Då räcker inte de där 250 kronorna långt. Det slår hårt mot skogsägare.

Antalet stulna granar i Gävleborg har ökat den här vintern, säger både Mellanskog och Lantbrukarnas riksförbund. Problemet sträcker sig dock långt bak, redan på 60-talet försökte man hitta en lösning.

– De kopplar inte att det faktiskt är stöld när man går ut och hugger en julgran. Det finns ingen koppling till någon allemansrätt heller, det är enskild egendom.

Till alla som sitter hemma och funderar på att gå ut och tjuvhugga en gran, vad vill du säga till dem?

– Fråga om lov. De flesta skogsägare är positiva till det och kan hänvisa till vart man kan hugga, det är mitt tips, säger Kristoffer Olerås, skogsinspektor på Mellanskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".