Personalförmånerna i Gävle ska bli mer lika framöver.
Personalförmånerna i Gävle ska bli mer lika framöver. Foto: Robin Haldert / TT, Vegard Grøtt / NTB scanpix / TT, Tomas Groop/Sveriges Radio.

Juluppskattning till anställda i Gävle ska bli mer rättvis

Ordföranden i personalutskottet: Olika kulturer inom förvaltningarna
0:33 min

Det är stora skillnader i vilken juluppskattning anställda inom Gävle kommun får, visar P4 Gävleborgs kartläggning. En del får gå på påkostade julbord, andra bjuds på en tallrik gröt. Nu ska politikerna se över personalförmånerna.

I de flesta av länets kommuner finns det riktlinjer kring hur mycket pengar som får spenderas på julbord, julfest eller julklapp för anställda. 

Men i P4 Gävleborgs kartläggning sticker Gävle kommun ut. Här får varje förvaltning och bolag ta ett eget beslut utifrån sin budget.

Det gör att en del kommunanställda får en enkel juluppskattning, medan andra exempelvis får gå på mer påkostade julbord. 

– Det har bildats olika kulturer inom de olika förvaltningarna och bolagen, säger Helene Åkerlind (L), ordförande i kommunens personalutskott.

Nu ska man se över personalförmånerna inom Gävle kommun så att de ska bli mer likvärdiga. Till våren förväntas man ta ett beslut. 

– Det vore bra om det var mer harmoniserat, säger Helene Åkerlind. 

Personalförmånerna kan vara en viktig del i att locka till sig och behålla personal. 

– Det är en viktig fråga eftersom vi konkurrerar om arbetskraft. Där har personalförmåner en viss inverkan, fortsätter Helene Åkerlind.  

I nuläget finns det en öppning för förvaltningarna i Gävle att bjuda på alkohol vid julbord, om de håller sig till kommunens representationspolicy. Men så vill Helene Åkerlind inte ha det framöver. 

– Det ska bara vara i undantagsfall som det bjuds på alkohol, till exempel vid utländska gäster eller någon stor konferens. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".