Ovako i Forsbacka kulverket
Den 28 februari lämnar Ovako Forsbacka. Bara kulverket blir kvar i ny regi. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

Kulverket i Forsbacka räddas

Det är en unik verksamhet!
0:56 min

I dag kom beskedet att Ovako säljer kulfabriken i Forsbacka med sex anställda till det nybildade, lokala bolaget Forsbacka Kulverk AB. I affären ingår ett femårigt leveransavtal med Ovako som låter kulverket leva vidare, samtidigt som Ovakos övriga anläggningar i Forsbacka läggs ned.

Att rädda kulverket är själva tanken bakom affären säger Gävlebon Per Jarbelius, ny ägare till fabriken i Forsbacka.

– Ja det är det! Kulverket i Forsbacka är som den enda nordiska tillverkaren av kulor till gruvindustrin unikt i sitt slag och vi tycker att det är värdefullt att fortsätta med verksamheten, säger han.

Det som tillverkas vid fabriken kallas malkulor, men det har inte det minsta att göra med sådant som läggs i linneskåpen för att hålla skadeinsekter borta, förklarar Per Jarbelius.

– Nej, det handlar om kulor till gruvkvarnar som används för att mala järnmalm, säger han.

Per Jarbelius delar alltså Ovakos intresse av att bevara kulverket, vilket är goda nyheter för de idag sex anställda. Ingen ska behöva sluta, säger han:

– Nej, vi kör vidare på ungefär samma sätt och med samma kunder som verket har i dag, säger han.

I första hand ska det femåriga leveransavtalet med Ovako uppfyllas, men Per Jarbelius är inte främmande för att utvidga verksamheten om tillfälle yppar sig:

– Nej, om vi kan lägga till ytterligare kunder utöver Ovako så tar vi förstås den möjligheten.

Annorlunda uttryckt kan man alltså säga att Ovako nu outsourcar en del av sin verksamhet, men på hemmaplan i stället för som brukligt utomlands.

– Ja, Ovako bedömer att möjligheterna att utveckla verksamheten är störst här hemma. Därmed kan det leda till fler affärer om tillverkningen får vara kvar i Forsbacka i stället för att flyttas någon annanstans.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".