Dödsmisshandeln var mord enligt åklagaren

Kammaråklagare Anne-Marie Bergström yrkade på mellan sex och åtta års fängelse för mord, när rättegången i Stockholm om dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen från Gävle, fortsatte på måndagen.

Tre män, en 18-åring och två 19-åringar, anklagas för att ha misshandlat Marcus Gabrielsen till döds och kammaråklagaren menar att de åtalade har handlat medvetet och hänsynslöst.

I sin slutplädering sade Anne-Marie Bergström att dödsmisshandeln på Kungsgatan måste räknas som mord.

Trots bristen på teknisk bevisning sade hon att det inte råder något tvivel om att det var de tre nu åtalade männen som sparkade och slog ihjäl 29-årige Marcus Gabrielsen på Kungsgatan i centrala Stockholm en natt i maj.

Åtalet bygger på vittnesuppgifter, bland annat från de åtalades kamrater. En del av dem har tagit tillbaka sina uppgifter under rättegången, men Anne-Marie Bergström anser ändå att åtalet håller.

Hon yrkar på mellan sex och åtta års fängelse för de tre männen. Hon betonar att de tre har handlat hänsynslöst och att de måste ha varit medvetna om att mannen de misshandlade löpte stor risk att avlida av skadorna. Och hon säger att de tre har handlat helt i samförstånd.

Under tisdagen kommer de åtalades försvarsadvokater att ge sin bild av händelserna på Kungsgatan.