Daisy-spelare Lars Engberg Synskadades Riksförbund
1 av 2
Synskadade Riksförbunds ombudsman Lars Engberg har länge kämpat för rätten till Daisyspelare. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Hanna-Karin Linck synskadade Daisy
2 av 2
Synskadade har rätt till Daisyspelare säger Regionrådet Hanna-Karin Linck (C) Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Gävleborgs synskadade har rätt till talboksmaskin

INGEN får en spelare!
1:20 min

Synskadade Gävleborgare ska inte förvägras talboksmaskinen Daisy som i alla andra län förskrivs som hjälpmedel. Det säger nu ordföranden i Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd i ett svar till Synskadades riksförbund i Gävleborg som sedan år 2000 kämpat för rätten till Daisyspelare.

Enligt förbundets ombudsman Lars Engberg finns det ingen som i dag någonsin får en Daisyspelare vid Syncentralen vid Gävle sjukhus:

– Ingen alls, som vi vet om, säger han.

I själva verket är direkt avslag om någon dristar sig att fråga efter en spelare:

– De åtta av våra 200 medlemmar som bevisligen har försökt har inte kommit längre än till receptionen. Redan där får man veta att det inte finns några möjligheter att få ut en Daisyspelare, säger Lars Engberg.

Enligt en landsomfattande undersökning som Synskadade riksförbund genomfört, är det endast i Region Gävleborg som talboksmaskinen Daisy inte förskrivs som hjälpmedel till synskadade.

Efter många turer och år av påstötningar slår nu emellertid det centerpartistiska Regionrådet Hannah-Karin Linck fast att de synskadade har rätt - det finns inga politiska beslut om att synskadade ska nekas Daisyspelare:

– Nej, det finns det inte! säger hon.

Hon tillägger att det inte bara är de Synskadades riksförbund som vittnar om att synskadade förvägras det här hjälpmedlet:

– Jag har både sett och hört att några har blivit nekade. Vi måste bli tydligare mot vår verksamhet och därför kommer jag att på nytt att ta upp den här frågan på nästa sammanträde i Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd, säger Hannah-Karin Linck.

De har väntat i åratal - när får då de synskadade sina Daisyspelare?

– Jag hoppas att det ska bli tydligare så att fler som behöver det här hjälpmedlet också får det, säger Hannah-Karin Linck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".