Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort chefstapp i Söderhamn

Publicerat tisdag 3 januari 2017 kl 05.50
Högberg om drömmen att jobba på Finlandsfärja
1:36 min
Kommunchefen Margareta Högberg är en av tre toppchefer som lämnar under 2017.
1 av 2
Kommunchefen Margareta Högberg är en av tre toppchefer som lämnar under 2017. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), säger att kontinuiteten på chefssidan är så pass god att Söderhamn klarar tappet i koncernledningen.
2 av 2
Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), säger att kontinuiteten på chefssidan är så pass god att Söderhamn klarar tappet i koncernledningen. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Under 2017 tappar Söderhamns kommun tre chefer i högsta ledningen. Frågan är hur det påverkar det stora omställningsarbete som just nu görs.

Söderhamns kommun håller just nu båda att bygga om hela sitt sätt att kommunicera med omvärlden.

Målet är medborgaren i fokus och att minska på byråkratin.

Men mitt i processen så försvinner alltså tre toppchefer. En av dem är kommunchefen Margareta Högberg.

– Vi har en kompetent kärna av åtta personer som finns kvar, vi som fasar ut kommer också att finnas kvar under våren, säger hon.

Under hösten har Söderhamns kommun annonserat efter chefer till de tre tunga positioner som alla finns i kommunens koncernledning.

Förutom kommunchefen Margareta Högberg så är det ekonomichefen Carl-Göran Ericsson och personalchefen Anders Fläckman som går i pension.

Tappet sker i en tid då kommunens chefer utbildar sig i det nya tänk och arbetssätt som ska modernisera kommunikationen med omvärlden.

Men Sven-Erik Lindestam som är kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn är inte orolig.

– Nu har vi under de senaste åren rekryterat förvaltningschefer på alla poster, de har varit med ett tag i jobbet att styra med mer medborgarfokus, så där finns det något som borgar för fortsatt kontinuitet, säger han.

Ett mål i det nya är att förenkla för invånarna, som ska slippa bollas runt i kommunen utan att få svar.

Efter sommaren väntar sannolikt också ett enklare liv för Margareta Högberg med mer tid för barnbarnen, om hon nu inte gör slag i saken med sin oväntade idé.

– I många år har jag sagt att det skulle vara kul att jobba på Silja Line (skratt). Jag vet inte om jag platsar där, men det skulle vara kul att komma in i en helt ny värld, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".