Hudiksvallsläkaren Fikru Maru riskerar dödsstraff.
Hudiksvallsläkaren Fikru Maru riskerar dödsstraff.

Ny rättegång inleds för Fikru Maru - riskerar dödsstraff

"Upprorisk stämning"
1:25 min

I dag ställs Hudiksvallsläkare Fikru Maru inför en ny rättegång i Etiopen, där han den här gången är misstänkt för att tillsammans med terrorstämplade grupper ha organiserat ett fängelseupplopp i början av september. I värsta fall riskerar han dödsstraff, enligt advokat Hans Bagner.

I oktober dömdes hjärtläkaren från Hudiksvall, Fikru Maru, till 4 år och 8 månaders fängelse för korruptionsbrott. En rättegång som tog 3,5 år att gå igenom.

I November väcktes åtal för ett nytt brott, den här gången för att med hjälp av terroriststämplade grupper ha organiserat ett upplopp i Kilintofängelset den 3 september som krävde 23 fångars liv.

I åtalet är Fikru Maru en huvudmisstänkt, men det är ytterligare en handfull personer som är centrala i åtalet. Totalt finns 85 vittnen och 38 åtalade i målet.

— Hela storyn är ett hopkop för att få fram någonting som skulle kunna tyda på att det här var en planerad övning. Sen placerar man Fikru på toppen av det här hopkoket, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner. 

— Fikru misstänks för att ha planerat, inspirerat och finansierat de här personerna att genomföra upploppet, för att sedan sätta fängelset i brand, säger han. 

I den inledande rättegången i dag samlades man för ett upprop. Men i stället har de åtalade snarare velat påvisa hur de utsatts för tortyr under förhören, Hans Bagner. 

— Det har varit en upprorisk stämning där de åtalade snarare velat visa upp de bevis som de har på sina egna kroppar över hur de blivit utsatta för alla typer av våldsamheter i samband med att de skrev på det här, som de naturligtvis tar absolut bestämt avstånd ifrån, säger Hans Bagner. 

Fikru Maru själv var inte på plats då han fortfarande vårdas på sjukhus efter en lungoperation.  

Blir han fälld på de åtalade punkterna riskerar han som minst 15 års fängelse eller livstid, i värsta fall blir det tal om en dödsdom, menar Hans Bagner, men menar att rättegången kommer komma att ta lång tid. 

— Av den erfarenhet vi har från domstolens förmåga att hantera det här på ett effektivt sätt, som de egentligen ska göra, så har vi den erfarenheten att det kan ta år innan det här är färdigt. 

— Det här är i första hand inte en brottmålsprocess, det finns många politiska inslag i den här övningen, säger Hans Bagner. 

Nästa rättegångstillfälle är planerad att äga rum den 16 januari. 

Lyssna på hela intervjun med Hans Bagner nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".