Polisavspärrningar i Råbo utanför Hudiksvall
Polisen har spärrat av ett område som söks igenom. Foto: Kristian Bruse Bolinder
Dubbelmordet i Hudiksvall

"Pekar mot ett vansinnesdåd"

Förundersökningsledare Christer Sammens om utredningen (P4 Extra)
4:04 min

Mycket tyder på att det misstänkta dubbelmordet i skogarna utanför Hudiksvall i torsdags rör sig om ett rent vansinnesdåd.

Enligt åklagaren finns ingen koppling mellan den 20-årige man som sitter anhållen och de avlidna.

– Det finns ingen rationell förklaring på annat vis, säger han till TT.

Den 20-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord på en 62-årig man och en 71-årig kvinna. Mannen greps i samband med att han själv, dagen efter morden, sökte vård för skador som polisen tror uppstod vid mordtillfället.

Sedan dess har polisen gått vidare med utredningen och förhört mannen, men de har fortfarande inte hittat någon förklaring till brottet eller någon koppling mellan den misstänkte och de avlidna.

Förundersökningsledare Christer Sammens tror att dådet kan ha haft psykiska orsaker.

– Om det är han som har gjort det pekar mycket åt det hållet. Det rör sig om två människor som bor i ett område på landsbygden och det finns ingen rationell förklaring på annat vis till varför det här skulle ha hänt, säger han.

Den misstänkte mannen är tidigare ostraffad och är hemmahörande i en grannkommun till Hudiksvall. Han ska må bra efter omständigheterna och har gått att förhöra utan problem.

Enligt Christer Sammens har mannen tidigare haft kontakt med psykiatrin och menar att det kan vara relevant i fallet.

– Han har varit föremål för vissa åtgärder inom psykiatrin, så mycket kan jag bekräfta. Däremot känner jag inte till att han skulle ha några missbruksproblem.

Det var klockan 22.18 på torsdagskvällen som polisen larmades till en bostad i ett glesbebyggt område norr om Hudiksvall. Offren hittades svårt skadade och avled kort därpå. Polisen misstänkte att gärningsmannen flydde in i den täta skog som omger huset och inledde ett stort sökpådrag. Vid insatsen hittades bland annat blodspår som fick dem att misstänka att mannen var skadad.

Omgivningen reagerade med bestörtning på det inträffade.

– Vi skulle umgås på julafton, äta och prata lite, men nu blir det inget med det. Det är helt ofattbart att det här har hänt. Det är obehagligt. Man tror att man bor så tryggt i skogen och så händer det här, sade en granne som vill vara anonym till TT i går.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".