Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter många turer - nu får sex vargar fällas i Gävleborg

"Förvaltningen fungerar inte och folk är frustrerade"
2:11 min
Enligt länsstyrelsens beslut ska hela reviret kring Blyberget bort.
1 av 2
Enligt länsstyrelsens beslut ska hela reviret kring Blyberget bort. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Per Mällström tycker att vargförvaltningen inte fungerar.
2 av 2
Per Mällström tycker att vargförvaltningen inte fungerar. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

På måndag börjar vargjakten där sex vargar i Gävleborg ska fällas. Hela reviret omkring Blyberget söder om Bollnäs ska bort, men det är bara ett av länets 14 revir och jägare i länet är kritiska.

Jägaren Per Mellström tycker inte att länsstyrelsens beslut om licensjakt på sex vargar är tillräckligt. Under jakt i Björnåsreviret har han stått öga mot öga med vargen. 

— Plötsligt ser jag att det är någonting som kommer emot mig, det var lite högt i gräs. Vi hade kontakt vargen och jag i fem sekunder och som närmast var det sex sju meter.

— Och sen blir nästa reaktion - men hur det kommer att bli med min hund nu då? Så jag börjar ju skrika och springa mot min hund, säger Per Mellström.

Men trots ett växande problem med skadade hundar blir vargarna i Björnåsreviret kvar. I reviret, som sträcker sig från Linghed och Svärdsjö i Dalarna, till en bit in i nordvästra gästrikland och södra hälsingland, finns nämligen en värdefull vargtik som måste bevaras.

— Vargstammen i Sverige är ganska inavlad, den härstammar från några få individer. Så de vargar som flödar in österifrån, från Ryssland, och som har en annan genetisk bakgrund är mer värdefulla rent genetiskt, säger Sara Sundin på Länsstyrelsen i Gävleborg.  

Och i stället har länsstyrelsen beslutat att fälla vargarna kring Blyberget söder om Bollnäs, där det förekommit flera vargangrepp.

— Det har även varit en del problem kopplat till tamdjur, men framförallt är det hundar som sticker ut och skadehistoriken på dem, fortsätter hon. 

Problemen med varg växer med stammens tillväxt. Under 80-talet cirkulerade bara ett tiotal vargar i Sveriges skogar, idag är de upp till 3-400 hundra. De flesta koncentrerade i mellansverige och syftet med licensjakten är att dämpa stammens tillväxt förklarar Sara Sundin. 

Men som under tidigare år har länsstyrelsens beslut om licensjakt överklagats av olika naturrättsföreningar och i sista instans har det varit upp till domstolarna att avgöra vargarnas framtid.

Efter många turer meddelade Kammarrätten i Sundsvall i förra veckan att slutligen godkänna Länsstyrelsens beslut, som noga avvägts gentemot de direktiv som finns på EU-nivå.

Per Mellström tycker att det går alldeles för långsamt.

—Jag tycker att det är helt oacceptabelt. Vi kommer ingen vart i det här. Folk är frustrerade, det fungerar inte. Hade det varit en annan fråga än vargen hade det varit stor medial uppmärksamhet på det här problemet, säger han. 

Lyssna på en längre intervju med Per Mellström nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".