Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

I Gävleborg får fler än var femte ungdom ekonomiskt bistånd

"Arbetslösheten är en orsak"
1:25 min
Sedlar och ett visakort i närbild.
1 av 2
I Hofors och Ockelbo är andelen unga vuxna som får ekonomiskt stöd högst i länet. Foto: Hasse Holmberg/TT
Hofors, Ockelbio och Bollnäs finns bland de tio kommuner i landet där flest unga vuxna får ekonomiskt bistånd.
2 av 2
Hofors, Ockelbio och Bollnäs finns bland de tio kommuner i landet där flest unga vuxna får ekonomiskt bistånd. Källa: Socialstyrelsen

Mer än var femte person i åldern 18-24 år i Ockelbo och Hofors fick ekonomiskt bistånd någon gång under 2015. Det visar statistik från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Sirén har sammanställt.

– Det är inte endast arbetslösheten, men det är en stor bidragande orsak. Det är mycket annat som kan spela in, säger Nedzad Lujinovic, enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Ockelbo.

I riket i genomsnitt får 7,5 procent av alla unga vuxna ekonomiskt bistånd. Alla kommuner i Gävleborgs län ligger högre än riksgenomsnittet. Högst andel unga vuxna som får ekonomiskt bistånd har Hofors där 24 procent fick stöd 2015. Även i Ockelbo är siffran hög; 21,8 procent.

I Gävle och Ljusdal, som ligger lägst av länets kommuner, får var tionde person ekonomiskt bistånd bland unga.

Det pågår mycket arbete i kommunerna för att få ut ungdomar till studier och arbete. I Ockelbo har man startat flera olika ungdomsprojekt de senaste åren.

– Vad vi kan se är att de ungdomar som vi jobbat med är det ett stort antal som gått vidare, men vi kan också se att vi har ett stort inflöde av nya ungdomar. I och med att det handlar om en procentuell ökning kan det i bland handla om få personer. Jag tror att för vår del kommer det definitivt att bli bättre siffror i framtiden eftersom vi skapat bra projekt och kraftsamlat i kommunen. Men sedan beror det på hur många vi får in och så vidare, säger Nedzad Lujinovic.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".