Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska hela havet planläggas

Publicerat söndag 8 januari 2017 kl 07.00
"Vi har aldrig haft någon havsplan förr"
1:35 min
Så här fridfullt är det inte alltid längs Rullsand för när semesterfirare spelar musik hörs basen långa vägar berättar Håkan och Ulla Sellén. Foto: Rebecca Göransson
1 av 2
Den nya havsplanen täcker hela den svenska sidan från Haparanda till Upplandskusten. Foto: Rebecca Göransson
Den nya havsplanen kommer att vålla diskussioner, tror Emma Eriksson på länsstyrelsen.
2 av 2
Den nya havsplanen kommer att vålla diskussioner, tror Emma Eriksson på länsstyrelsen. Foto: Ingegerd Sörgard

Nu ska även havet planläggas. Länsstyrelserna i kustlänen har nyligen fått ett första utkast till en ny havsplan att titta på. Den nya havsplanen ska vara antagen redan 2019.

– Vi har inte haft några havsplaner tidigare så den som har kommit nu är unik, säger Emma Eriksson, som ansvarar för havsplanen på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Havsplanen motsvarar de översiktsplaner som finns på land men är mycket större. Den plan som berör oss omfattar hela den svenska delen av Bottenviken från Haparanda i norr ner till Uppland. I planen pekar man ut olika intresseområden.

– Det finns för yrkesfiske, natur, det finns energiområden, försvaret har områden och kommunikationsområden kan man se. Och även farleder för trafiken ute till havs, säger Emma Eriksson.

Kan du se något område som du tror det blir diskussion om?

– Vi har ett område som vattenmyndigheten markerat som utvecklingsområde för energi, och där framgår inte vilken typ av energi eller i vilken form och omfattning det kommer att ske så det är klart att det är intressant och kan väcka frågor och funderingar på många håll. Sedan har vi stora naturvärden som ligger ner mot Campsgrund och där är det också öppet för diskussioner.

Eftersom kommunerna ansvarar för området närmast kusten har länets kommuner redan börjat samarbeta för att ta fram ett gemensamt planeringsunderlag. Men de har ingen lång tid på sig. Havs- och vattenmyndigheten vill ha synpunkterna redan i vår. Allmänheten får däremot vänta ytterligare ett tag

– Allmänheten kommer att kunna vara med på tåget till hösten när planen kommer ut på formellt samråd, säger Emma Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".