Vargforskaren Olof Liberg menar att dagens vargstam ligger på en hållbar nivå.
Vargforskaren Olof Liberg menar att dagens vargstam ligger på en hållbar nivå. Foto: Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Vargforskare: Problemet är konflikten i samhället

Per Mellström, samordnare för vargjakten kring Blyberget där sex vargar ska fällas, menar att förvaltningen av varg inte fungerar. Och vargforskaren Olof Liberg instämmer: Det är ett stort bekymmer.

I förra veckan meddelade Kammarrätten att de avslår överklagandet om vargjakt från flera miljöorganisationer. Och på måndag har länsstyrelsen i Gävleborg därför fått tillstånd att inta vargjakten på sex vargar omkring Blyberget söder om Bollnäs. 

Men kammarrättens beslut har överklagats och i morgon väntar ett prejudicerande beslut från Högsta förvaltningsdomstolen.

Per Mellström, samordnare för vargjakten kring Blyberget i Bollnäs är frustrerad över alla turer i domstolsväsendet och menar att förvaltningen inte fungerar. Något som får stöd från Olof Liberg, samordnare för det skandinaviska vargforskningsnätverket Skandulv. 

— Det finns en konflikt mellan svenska myndigheter och EU och det är ett stort bekymmer. Idag finns det en majoritet i riksdagen för en mer restriktiv vargpolitik och anledningen till det är att man vill dämpa konflikten som bland annat yttrar sig i illegal jakt. Medan man i bevarandesidan använder sig av EU-lag för att stoppa den, säger Olof Liberg. 

I EU:s art och habitatdirektiv står att vargen ska ha en "gynnsam bevarandestatus". Men här har de olika sidorna i vargfrågan skilda uppfattningar.

— Det finns tyvärr inte något renodlat sätt att vetenskapligt besvara den frågan. Hela begreppet gynnsam bevarandestatus är lite löst definierat och därför tolkas kraven olika av olika aktörer. Till och med yrkesjurister i domstolarna kan bedöma det olika. Så att i ett län stoppar man jakten och i och ett annat län stoppar man inte jakten. Och det är ju aldrig särskilt lyckat, säger Olof Liberg. 

Vargstammen har växt till sig de senaste decennierna. Under 80-talet cirkulerade bara ett tiotal vargar i Sveriges skogar och idag finns 3-400. Trots den lösa definitionen vad gäller "hållbar bevarandestatus" har Olof Liberg tillsammans med sina kollegor kommit fram till att dagens nivå bör klassas som hållbar.

— Den kan till och med vara något lägre. Men personligen tror att det vore bra om vi hade kommit till någon slags balans mellan de drabbade och kraven från bevarandesidan. För jag ser det så är det ingen fara för vargstammen, utan snarare konflikten i samhället. 

Men vad beror hela den här debatten på tror du? 

— Vargen är kontroversiell och skapar problem var den än är. Människor är vana vid att ha inflytande över sina egna liv och för den enskilda som drabbas är problemet gigantiskt. Men på nationell nivå är det inte ett lika stort problem så det blir en konflikt här mellan stad och land. De som bor i storstäderna har kanske inte insikt i vad det skapar lokalt medan de som bor ute på landet känner att de inte har nåt inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista