Stort polispådrag i Råbo utanför Hudiksvall dagen innan julafton
Dagen innan julafton var ett stort polispådrag för att leta efter den misstänkte i dubbelmordet utanför Hudiksvall Foto: Kristian Bruce Bolinder

Åklagaren: Hoppas på DNA-svar om dubbelmordet nästa vecka

Åklagaren: Ringde SOS Alarm om man som verkade konstig
1:38 min

I nästa veckan hoppas åklagaren få svar från Nationellt forensiskt centrum om DNA-proven från dubbelmordet i Råbo utanför Hudiksvall.

Dubbelmordet skedde på kvällen förra torsdagen, den 22 december. Om den misstänkte 20-åringens blod finns i huset kan det vara avgörande bevisning i fallet.

Nu hoppas åklagaren Christer Sammens att svaren från DNA-analyserna kommer i nästa vecka. 

– Det handlar inte om flera veckor. Det är inte omöjligt att det blir i nästa vecka, säger han. 

En rad föremål och blodspår ska analyseras. Totalt tror åklagaren att utredningen kommer att ta ungefär tre månader innan åtal kan väckas.  

– Det är en del teknisk utredning där man vill ha svar på vissa prover. Det är saker som är föremål för teknisk bearbetning i en vid bemärkelse.

I ett samtal under mordkvällen kl. 22.18, som åklagaren nu berättar mer om, ringde den 62-årige mannen och den 71-årige kvinnan som bara minuter senare skulle bli mördade, till SOS Alarm.

I samtalet berättar de att de fått besök av en man som beter sig konstigt. Enligt åklagarens uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha sagt till dem att han har tappat minnet.

– Man hör att de kontaktar larmcentralen för att någon har kommit på besök, säger Christer Sammens till P4 Gävleborg. 

Säger de något om hur mannen verkar?

– De säger att han verkar konstigt. Så uppfattar de honom.

Därefter hörs skrik, och sedan blir det tyst. Inledningen på attacken hörs alltså i telefonsamtalet till SOS Alarm.

12-13 minuter senare kommer polisen till platsen, men den 62-årige mannen och den 71-årige kvinnans liv går inte att rädda.

Den nu häktade 20-åringen greps dagen efter dubbelmordet när han sökte sjukhusvård för en skada i handen. Nu hoppas åklagaren att hans blod finns på mordplasten.

Är det några blodspår som man tror kommer från den misstänkte mördaren då?

– Ja, det finns saker som man tänker skulle kunna vara sådana spår, ja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".