Nedläggningarna har varit många i Norrsundet. Men nu planerar man för nya industrier i en ny detaljplan.
Nedläggningarna har varit många i Norrsundet. Men nu planerar man för nya industrier i en ny detaljplan. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio

Nya gasterminalen hamnar på Granskär

"Det hänger på industrins intresse"
1:28 min

Den terminal för flytande naturgas som Swedegas planerar i Norrsundet kommer att byggas ute på Granskär av säkerhetsskäl.

Det framgår av det detaljplaneförslag för Norrsundets hamn som nu är ute på samråd. Men ännu är det långt ifrån klart att gasterminalen blir verklighet.

– Terminalens framtid är beroende av intresset hos industrierna i regionen, hur och när de vill använda gas i sin produktion, säger Saila Horttanainen, informationschef på Swedegas AB.

Den nya detaljplanen för Norrsundet är första steget för att en gasterminal ska kunna byggas där. Fullt utbyggd kommer den att bestå av sex 40 meter långa tankar på land och dessutom en pråm med två tankar vid en nybyggd kaj. Bygget kräver också att farleden muddras och att järnvägsspåret förlängs.

I framtiden ska gasen kanske ledas från Norrsundet till Sandviken och Hofors i en gasledning, som i så fall kommer att dras västerut, norr om hamnområdet, och bli nedgrävd.

– Vi för diskussioner sedan ett antal år tillbaka med industrierna i regionen angående deras intresse för gas och de är intresserade av att få till en gasinfrastruktur i regionen, det kan jag bekräfta. Naturgas och LNG som är flytande naturgas, har ju ett antal miljöfördelar, mindre utsläpp av koldioxid, av svavel, av tungmetaller och partiklar, och så vidare.

Men samtidigt planerar Swedegas också att bygga en gasterminal i Göteborg, i anslutning till den gasledning som man äger där, och där har planerna kommit längre. Där är både detaljplan och miljötillstånd redan klara.

– En LNG-terminal är inte att betrakta som en konkurrent till en gasinfrastruktur i Gävleregionen, säger Saila Horttanainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".