Sveriges lagbok
Visselblåsare får bättre skydd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya lagar 2017 - gratis p-piller men dyrare sprit

Nya lagar och regler 2017
1:41 min

Nytt år innebär nya lagar och regler. Här får du koll på vad som gäller.

Ja, förutom att priserna på bio och alkohol går upp något, så är det faktiskt en hel radda grejer, alldeles för långt för att hinna med allt men vi gör ett försök.

Har du fler än två barn som är under 16 år? Ja, du tillhör du vinnarna eftersom flerbarnstillägget höjs för det tredje barnet med 126 kronor till 580 kronor per månad.

Gränserna för att få bostadstillägg höjs också, alla ensamstående och makar får tjäna upp till 127 000 kronor för att få tillägget.

Ni som suktat efter så kallad jämställdhetsbonus för att ni tänkt dela lika på föräldraledigheten blir missnöjda. Bonusen avskaffas nu eftersom den inte har uppnått sitt syfte.

Så ett glatt besked till alla er som är över 85 år - från och med imorgon är helt gratis för er att beträda sjukhusens öppenvård.

Jaha, men om man är ungdom då kanske nån tänker? Jo, det blir faktiskt ett par positiva nyheter för er. Fri tandvård exempelvis tills man fyller 21 år, idag är gränsen 19 år. Och hör här, under 2018 flyttas gränsen upp till 23 år.

För alla er som är under 21 år, de preventivmedel som ingår i dom så kallade läkemedelsförmånerna blir gratis, däribland exempelvis p-piller.

Har du ägnat julhelgerna med att strajpa om din gamla 740 till en fejkad polisbil så kan det vara läge att tänka om. Riksdagen uppmanar nu regeringen att skärpa lagstiftningen och göra det kriminellt att luras på det här sättet.

Till sist kan vi berätta att dom som slår larm om missförhållanden på jobbet, så kallade visselblåsare, nu får bättre skydd. Arbetsgivaren får nu betala skadestånd om visselblåsaren utsätts för några repressalier.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".