Det kan bli fortsatt jakt på varg i Blybergsreviret söder om Bollnäs.
1 av 2
Det kan bli fortsatt jakt på varg i Blybergsreviret söder om Bollnäs. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson
Sara Sundin är vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg och vill invänta DNA-prov på de fällda vargarna innan nya beslut fattas
2 av 2
Sara Sundin är vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg och vill invänta DNA-prov på de fällda vargarna innan nya beslut fattas Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Jakten avslutad – men alfatik kan vara kvar i Blybergsreviret

Länsstyrelsen: Beställt akutkörning på DNA
1:46 min

Det kan bli fortsatt jakt på varg i Blybergsreviret söder om Bollnäs. Anledningen är att alfatiken fortfarande kan vara kvar och vid liv.

Sara Sundin är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg och förklarar varför man misstänker att en av ledarvargarna finns kvar.

– De första två vargarna som fälldes var en revirmarkerande hanne och en tik, och normalt sett brukar det vara alfaparet som rör sig tillsammans. Men den här tiken vägde lite, bara 23 kilo, så vi är osäker på om det verkligen är alfatiken.

Det var i lördags som licensjakten blåstes av i Blybergsreviret. Sex vargar hade då fällts, vargar som för övrigt levererades till länsstyrelsen i Gävle idag för vidare leverans till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion.
Men den stora frågan är alltså om alfatiken verkligen fällts då hon vägt tio kilo mindre än normalt.

– Nu har vi beställt en akutkörning på DNA från den fällda vargen för att se om det är alfatiken eller en valp från reviret.

Förhoppningen är att få svar på DNA inom en vecka. Om svaren visar att det är fel individ så kommer länsstyrelsen att undersöka området noggrant för att reda ut om vargtiken finns kvar eller kan ha omkommit på annat sätt. Vilthandläggare Sara Sundin utesluter inte heller fortsatt jakt och tid finns till 15 februari.

– Om det visar sig att det finns vargar kvar i reviret så utesluter vi inte det.

Sara Sundin vill dock inte rikta någon kritik mot jägarna
om det visar sig att en individ utanför Blybergsreviret blivit fälld.

– Jägarna har varit noggranna när de spårat så det inte är vargar från sidoliggande revir, säger hon.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".