Mentalskötare övergav patient i skogen

Två mentalvårdare från Hudiksvall har anmälts efter att ha lämnat en svårt psykiskt sjuk patient ensam i skogen med en påse psykofarmaka. Förfarandet anmäldes till socialstyrelsen av den polispatrull som senare tillkallades för att ta hand om kvinnan.

Den här ovanliga dumpningen ska enligt anmälan ha skett i samband med att två mentalvårdare skulle köra den psykiskt sjuka kvinnan från Hudiksvalls sjukhus till Mora lasarett. Strax utanför Rättvik blev kvinnan våldsam och de två mentalvårdarna valde då alltså att släppa av henne från bilen.
En polispatrull som larmades till platsen kunde trots idogt letande till en början inte återfinna kvinnan. Det var enligt anmälan först när en privatperson upptäckte henne och på nytt ringde polisen som patrullen kunde återföra den sjuka till Hudiksvall.
Den polispatrull från Bollnäs - som alltså mest av en slump återfann kvinnan i skogen - är mycket kritisk till mentalskötarnas agerande. Om mentalskötarna handlade i enlighet med rutinerna, är det fel på rutinerna menar poliserna i sin anmälan.