Skolpersonal ska betala mångmiljonbelopp för parkering

1:38 min

Gävle kommun inför nu avgifter för parkeringstillstånd för personalen vid skolor och förskolor. Tillstånden kostar mellan 150 och 400 kronor per månad och planen är att alla som parkerar på Gavlefastigheters mark måste betala.

Tidigare har personalen fått parkera gratis på skolornas och förskolornas parkeringar. Nu är det slut med det.

Först ut att kräva parkeringstillstånd var Polhemsskolan i Gävle där skolköksbiträdet Ann-Christine Hedlund nu betalar en ganska hög månadsavgift, utan att för den skull vara garanterad plats:

– Vi får betala 300 kronor per månad. Jag tycker faktiskt det är ganska dyrt. säger hon.

300 kronor per månad blir 3600 kronor per år, vilket är fullt jämförbart med exempelvis kyrkoavgiften som många betraktar som hög.

Ann-Christine Hedlund tolkar det som att Gävle parkeringsservice AB, precis som Svenska kyrkan, behöver mer inkomster för att kunna gå runt:

– Det är säkert så. De måste ha in pengar.

Svenskläraren Joost van den Bosch har uppfattningen att det är omtanke om miljön som motiverar de nya avgifterna:

– Ja, de har kanske tillkommit för att fler ska lämna bilen hemma och i stället ta bussen eller cykeln till skolan, För min del har det INTE fungerat - jag fortsätter åka bil till jobbet, säger han.

Miljötänket liksom intäkterna var säkert viktiga argument för parkeringsavgifter när kommunfullmäktige 2013 antog den kommunala resepolicy som kräver en restriktiv hållning mot gratis bilparkeringsplatser.

Viktigare ändå, är emellertid att det ska vara lika för alla. Det säger Tommy Wigh, chef för Gavlefastigheters dotterbolag Gävle parkeringsservice AB:

– Vi som jobbar i centrala Gävle och parkerar på gatan måste betala parkeringsavgift. Då borde ju även de som jobbar på skolor betala. De är ingen yrkesgrupp som exkluderad från att behöva betala avgift, säger han.

Det här är alltså en rättvisefråga?

– Ja, jag kan tycka att det handlar om rättvisa, säger Gävle kommuns parkeringschef Tommy Wigh.

Hittills har 15 av Gavlefastigheters parkeringsytor, varav 12 skolparkeringar, redan belagts med avgift.

I februari blir det åtta till i Valbo och senare i vår står Bomhus, Brynäs och Nynäs på tur. Drygt 20 miljoner kronor drog parkeringarna in i fjol, om tre år 2020 ska intäkterna vara 53 miljoner.

Tommy Wigh har redan fått och förväntar sig ytterligare klagomål på den omfattande reformen:

– Det blir starka reaktioner! Först har man vant sig vid att få parkera gratis, sedan kommer det plötsligt ett beslut på att du måste betala. Det är klart att det rör upp känslor, säger han.

Den här nyheten kom som ett tips från en lyssnare!

Vi på P4 Gävleborg vill göra program och nyheter om det som händer där du bor och som berör dig.

Tveka inte att höra av dig till vår publikredaktör Lotta Persson på 026 66 65 39 eller gavleborg@sverigesradio.se. Eller skriv till oss på Facebook – där heter vi P4 Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.