Glada Hudik-teatern inför premiären av filmen "Hur många lingon finns det i världen".
Arkivbild: Glada Hudik-teatern i samband med premiären av filmen "Hur många lingon finns det i världen". Foto: Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Dåliga löner för skådespelare med funktionsvariation – men Glada Hudik ligger bra till

Pär Johansson, ledare för Glada Hudikteatern: Vi har hittat en bra nivå och vi känner oss nöjda
0:51 min

Glada Hudikteatern fick hård kritik för fem år sedan för att skådespelarna med funktionsnedsättning fick betydligt lägre lön än övriga. Nu verkar det dock ha vänt för skådespelarna i gruppen, enligt en ny kartläggning.

Glada Hudikteatern är bland de teatrar i Sverige som ligger högst när det gäller lönerna till skådespelare med funktionsnedsättning.

Det visar en kartläggning som P4:a-programmet Klartext har gjort.

För fem år sedan fick dock Glada Hudikteatern skarp kritik i samband med ett reportage i Uppdrag Granskning – just för att skådespelarna med funktionsnedsättning fick så låga löner.

Skådespelarna med funktionsnedsättning fick bara 900 kronor ungefär per föreställning. Efter kritiken höjdes ersättning och nu är det över 1 700 kronor per föreställning plus betald utbildning för 5000 kronor per år.

Pär Johansson, ledare för Glada Hudikteatern, säger att han är nöjd med hur lönenivån ser ut bland skådespelarna. 

– Jag hoppas att de också kan komma att klassas som proffsamatörer och få möjlighet att engagera sig fackligt, säger han. 

Klartext har kartlagt 11 teatergrupper med skådespelare som har funktionsnedsättning. Då hamnar Glada Hudik på plats tre.
Många teatergrupper betalar ingenting alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".