Lärarvikarie avstängd efter misstänkta sexuella övergrepp – idag förhörs barnen

1:39 min

För två veckor sedan framkom det att en lärarvikarie på en skola i Söderhamn stängts av och polisanmälts efter att flera elever på skolan uppgett att de utsatts för sexuella övergrepp. Nu inleds förhör med de utsatta barnen.

På tisdagskvällen hölls ett stort föräldramöte på skolan i Söderhamn angående de misstänkta sexövergreppen. Per Granath, förvaltningschef på Söderhamns kommun, ledde mötet inför en fullsatt gymnastiksal.

Representanter från bland annat familjehälsan, nya rektorn på skolan, barn-och ungdomspsykiatrin i Bollnäs samt polisen fanns på plats.

– Det är oerhört mycker frustration, ilska och oro, framförallt från de föräldrar som inte vet huruvida deras barn blivit drabbade, sa Per Granath.

Det var den 28 februari, i samband med att en årlig trivselenkät skulle göras på skolan, som ett barn räckte upp handen och frågade vad de skulle göra om det handlade om en vuxen som gjort något kränkande. 

– Det är oerhört mycker frustration, ilska och oro.

- Per Granath, förvaltningschef Söderhamns kommun

Efter samtal med flera elever framkom flera liknande berättelser om övergrepp med samma lärarvikarie. Vikarien stängdes av direkt och händelserna anmäldes till polisen. 

Imorgon, torsdag, ska barnen förhöras.

Söderhamns kommun informerade till en början bara de föräldrar vars elever uppgett att de blivit utsatta för övergrepp om vad som hänt. Det beslutet fick hård kritik av föräldrarna när fler barn framträdde och berättade vad som hänt. som undrade varför inte alla med barn på skolan fått veta vad som pågick. 

Nu har Söderhamns kommun gått ut med mer information på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista