Bollnäs Energi visar området där fiber är installerat och ska installeras
1 av 2
Anders Lantz, stadsnätschef på Bollnäs Energi Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Magnus vid vågen i Bollnäs. Han är besviken över att inte ha fått fiber till sitt hus.
2 av 2
Magnus Ringblom har väntat i fem år på fiber Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Regeringens pengar räcker inte för att nå bredbandsmålet

Magnus Ringblom, Bollnäs: Jag behöver fibern för mitt jobb
1:58 min

Det finns för lite pengar till bredbandsutbyggnaden i landet. Det anser de flesta av de 250 kommuner som har svarat på Sveriges Radios undersökning.

I var tredje kommun i landet gör kommunens bredbandssamordnare bedömningen att regeringens mål för utbyggnaden av bredband till år 2020 inte kommer att nås.

Och över 70 procent av kommunerna anser att de statliga pengar som anslagits under den här mandatperioden inte räcker.

Magnus Ringblom i Bollnäs har väntat i fem år sedan han gjort sin intresseanmälan för att få sin fastighet ansluten till fibernätet.

– När jag försöker få ett svar så är de inte ens villiga att skriva under på att jag kommer få fiber i framtiden. Så det är mer av ett nej än ett kanske, och det gör mig oerhört frustrerad och förbannad rent ut sagt, säger Magnus Ringblom.

Magnus bor nedanför ett berg som stör den mobila täckningen, och det gör att ett mobilt bredband inte fungerar. Hoppet har hela tiden stått till att hans fastighet ska få fiberanslutning. Och 581 meter bort hos Magnus närmaste grannar har Bollnäs Energi grävt ner fiberanslutning, men sen tog det stopp.

– De här 581 metrarna får jag stå för själv. Pengarna räcker inte till för att alla ska få, säger Magnus Ringblom.

Hur känns det för dig att pengarna inte räcker till?

– Vi får ta en funderare på om vi kan bo där vi bor. För jag behöver ha fibern för mitt jobb, säger Magnus Ringblom.

Anders Lantz är stadsnätschef på Bollnäs Energi.

– Vårat uppdrag är att bygga till minst 90 procent av Bollnäs fast boende, och när vi räknar på det och för att ha en uthållighet i det måste vi skära i kanterna. Det finns liksom inga pengar som kommer ifrån kommun eller stat som räcker till att vara allt för generös när det gäller att gräva långt, säger Anders Lantz.

Magnus Ringblom är inte den enda som tvingas att vänta på att få bredband. Sveriges Radios undersökning visar att fyra av tio kommuner i Gävleborgs län inte tror att de kommer hinna nå regeringens bredbandsmål innan 2020. Och sex av tio kommuner tror inte heller att de pengar som regeringen har anslagit kommer att räcka, något som Anders Lantz på Bollnäs Energi håller med om:

– Jag tror inte att man kommer att klara målen om man inte har ett kommunalt bredbandsbolag eller en kommun med en väldigt stor ekonomi, säger Anders Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".