Ida Engvoll, från Stråtjära utanför Söderhamn, spelar huvudrollen i TV4:s storsatsning "Rebecka Martinsson".
1 av 3
Ida Engvoll, från Stråtjära utanför Söderhamn, spelar huvudrollen i TV4:s storsatsning "Rebecka Martinsson". Foto: Maja Suslin/TT
Ida Engvoll, från Stråtjära utanför Söderhamn, spelade en av rollerna i Oscarsnominerade "En man som heter Ove".
2 av 3
Ida Engvoll, från Stråtjära utanför Söderhamn, spelade en av rollerna i Oscarsnominerade "En man som heter Ove". Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll och regissören Hannes Holm anländer till filmpremiären på "En man som heter Ove".
3 av 3
Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll och regissören Hannes Holm anländer till filmpremiären på "En man som heter Ove". Foto: Anders Wiklund/TT

Från Stråtjära till Oscarsgalan

Ida Engvoll: En av mina stora teaterupplevelser var Orestien i Gasklockorna i Gävle
2:43 min

Ida Engvoll, som är uppväxt i Stråtjära, spelar huvudrollen i TV4:s storsatsning "Rebecka Martinsson". Och det var den lokala kulturen som fick henne att välja att bli skådespelare.

Ida Engvoll syns lite överallt just nu, hon hade en av rollerna i "En man som heter Ove", är med i SVT:s Bonusfamiljen och gör nu alltså huvudrollen i "Rebecka Martinsson" som baseras på Åsa Larssons deckarromaner. 

Ida Engvoll, som är uppvuxen i Stråtjära utanför Söderhamn, känner igen sig väl i Rebecka Martinsson som flyttar från en liten ort utanför Kiruna till Stockholm.

– Ja, det gör jag verkligen. Åsa är ju så bra på att få den som läser att bli Rebecka, och så är vi väldigt lika på många sätt jag och Rebecka Martinsson, säger Ida Engvoll.

I serien är två kvinnor från Gävleborg i spetsen. Förutom Idas roll som advokaten Rebecka Martinsson spelar Eva Melander, uppvuxen i Gävle, den drivande polisinspektören Anna-Maria Mella. Det är två tradionellt manliga roller och Ida Engvoll är glad över att den schablonen suddas ut.

– Jag tycker det är jättebra, det känns självklart och ligger i tiden. Jag tycker det är dags. Det växer upp en ny generation nu där tjejer också identifierar sig med poliserna eller cheferna på toppen och det är ju jätteviktigt. Och det är roligt att det finns plats för två stora bra kvinnoporträtt.

Ida Engvoll vet inte riktigt hur hon kom på att hon skulle bli skådespelare men minns att hennes första stora teaterupplevelse var Folkteaterns "Orestien" på Gasklockorna i Gävle, med Rolf Lassgård i huvudrollen.

– Jag minns hur han flög där i taket på Gasklockan. Den kulturen vi har ute i landet är så viktig. Det är viktigt att det finns en demokrati där så att det inte bara är i Stockholm man kan se teater och storstäderna som porträtteras. Tänk att mina släktingar kan se Tjechov i Holmsveden. Det är så fantastiskt med de här föreställningarna och det är så viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".