Länsstyrelsen har bytt åsikt om Villa Sjötorp

1:10 min

Länsstyrelsen har bytt åsikt om Villa Sjötorp. Tidigare har man velat skydda den omstridda sommarvillan. Nu säger länsstyrelsen att hamnens intresse är viktigare.

– När riksintressen krockar måste vi göra en avvägning, Vi har tagit ställning för att riksintresse kommunikation har företräde framför riksintresset kulturmiljö därför att det är svårt att flytta på en hamn. Det finns inte så många ställen där man kan ha Gävle hamn som är en av Sveriges viktigaste hamnar, säger Lise Ekenberg, enhetschef på samhällsutveckling och samhällsskydd.

Länsstyrelsens ställningstagande påverkar Gävle kommuns beslut, och gör att det blir svårare för kommunen att gå emot hamnens krav. Följden kan bli att hamnen får bygga ett järnvägsspår bara några meter från Villa Sjötorp.

Nästa vecka ska samhällsbyggnadsnämnden i Gävle säga ja eller nej till järnvägsspåret. Förslaget innebär att man lägger spåret i ett schakt bara några meter från Villa Sjötorp. Det finns ett annat förslag där spåret hamnar tio meter längre bort men det förslaget vill inte hamnen ha eftersom det blir något dyrare.

Att hamnens intressen anses vara viktigare än Villa Sjötorp beror i grund och botten på en detaljplan som gjordes på 1970-talet när man planerade för att bygga ett valsverk på Norrlandet.

– Kommunen gjorde den avvägningen i detaljplanen då och man har visserligen gjort fördjupade översiktsplaner senare men sedan har man aldrig uppdaterat detaljplanen. Därför har de  inte kunnat vägas in i en ny plan eftersom det aldrig gjorts en ny plan.

Förra året när Gävle hamn ville riva Villa Sjötorp gick den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna ihop och sa nej till rivningen. Hur det går för järnvägsspåret vid Villa Sjötorp avgörs i samhällsbyggnadsnämnden i Gävle nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista