Nätverkssladdar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Pengarna till bredbandsutbyggnaden räcker inte. Det anser sex av tio kommuner i Gävleborg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Staten: Bredbandspengarna bara till för landsbygden

Länsstyrelsen: Behöver ha dubbelt så mycket
1:33 min

Kommunerna får för lite pengar av staten för att klara bredbandsmålet 2020. Och enligt staten är det meningen.

Det finns för lite pengar till bredbandsutbyggnaden i landet. Det anser de flesta av de 250 kommuner runt om i landet som har svarat på en undersökning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort.

Sveriges Radios undersökning visar också att fyra av tio kommuner i Gävleborgs län inte tror att de kommer hinna nå regeringens bredbandsmål innan 2020. Och sex av tio kommuner tror inte heller att de pengar som regeringen har anslagit kommer att räcka.

– Det stora problemet är att det inte finns pengar till det här, och i dag skulle vi behöva ha dubbelt så mycket pengar som vi har att tillgå just nu, säger Håkan Sundelin som är handläggare på länsstyrelsens Landsbygd- och tillväxtsenhet.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) konstaterar också att pengarna inte kommer räcka, men menar samtidigt att det heller inte är meningen.

– Nej, vi har inga illusioner om att de statliga pengarna ska räcka till att göra de här sakerna. Det är pengar som är riktade att klara bara den riktiga landsbygden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".