Nationellt prov läckt via sociala medier

1:27 min

Det var under eftermiddagen igår som en bild beskrivande innehållet i dagens Nationella prov för årskurs 9 i svenska började cirkulera på det sociala medier.

Ämnen som eleverna under fredagen skulle skriva bland annat noveller på avslöjades i och med detta. 

Men Jessica Åberg, svensklärare på Vallbacksskolan i Gävle tror att eleverna enbart har varit väldigt lite hjälpa av detta. Det gör det snarare bara svårare för lärare att sen bedöma niondeklassarnas förmåga.

– Språkets struktur och skrivregler och så vidare, det kan man ju inte plugga in på en kväll. Utan det är ju ett jättelångt arbete.

Skolverket har meddelat att det var upp till var rektor att bestämma om det läckta provet skulle användas eller bytas ut.

Men att använda reservprovet innebär mycket arbete, och Vallbacksskolan valde att inte byta ut provet.

– Reservprovet byggde på ett helt annat texthäfte med ett helt annat tema.
Då innebär det att eleverna måste sätta sig in i alla texterna vilket är ett tiotal. Och det skulle man inte hunnit med, det blev ett alldeles övermäktigt jobb. Och då beslutade vi att vi kör på det vanliga provet.
Säger Jessica Åberg, svenskalärare på Vallbacksskolan i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista