Lokala småpartier från hela landet möts i Åhus

1:13 min

I helgen möts företrädare för närmare 20 olika lokala småpartier i landet - varav Bollnäspartiet är ett. Tanken är att partierna ska byta erfarenheter med varandra.

Landets till röstandel minsta lokala parti - Åhuspartiet - står som värd och Åke Hultqvist hoppas partiet får nya kunskaper med sig.

Vi ska ha ett starkt utbyte av erfarenheter och tips på hur vi kan göra saker och ting bättre. Finns det områden där vi kan jobba tillsammans? Det finns ju en del frågor som är väldigt lik varandra i de olika kommunerna, säger Åke Hultqvist i Åhuspartiet.

Lokala partiers nätverk bildades för tre år sen och växer för varje år. I helgens möte deltar ett 40-tal politiker från 18 olika småpartier i landet. Och det finns potential att växa mer, i förra valet fick 181 små partier runt om i landet tillräckligt med röster att få mandat i kommunfullmäktige. Åke Hultqvist tror på de små lokala partiernas framtid, och tror det kommer bli fler lokala partier i kommunvalen framöver.

– Jag tror att det är småpartiernas tid som kommer. Man tröttnar på de traditionella partierna och deras brist på förmåga att tänka nytt och anpassa sin politik efter kommuninvånarna. Så absolut, det kommer fler, säger Åke Hultqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista