Krönika: Niklas Folkegård

Finvattnet i Lexe

3:48 min

Jag befinner mig intill ett pumphus som byggts av Gästrike Vatten alldeles intill Gavleån här i Hagaström. Pumphuset är inte bara ett pumphus – det är även ett svartbygge.

 I förra veckan meddelade lokala medier att Gästrike Vatten dömts att betala byggsanktionsavgift för att de byggt pumphuset utan tillstånd. Men pumphuset är inte bara ett pumphus och ett svartbygge. Det är även slutet på en klassresa. Gästrike Vatten har alltid kämpat för att komma upp sig.

Gästrike Vatten startade som Gävle Vatten, ett simpelt kommunalt vattenledningsverk utan några som helst framtidsutsikter.

Gästrike Vatten startade som Gävle Vatten, ett simpelt kommunalt vattenledningsverk utan några som helst framtidsutsikter. Men en dag tog Gävle Vatten steget från att vara ett simpelt kommunalt vattenledningsverk till att bli ett kommunalt servicebolag, Gävle Vatten AB. Sedan expanderades verksamheten till flera kommuner och moderbolaget Gästrike Vatten AB bildades. Så det har gått bra för Gästrike Vatten. Men som för alla nyrika uppkomlingar är det nåt som saknas.

Pumphuset är inte bara ett pumphus och ett svartbygge. Det är även slutet på en klassresa.

Den där känslan av att framgången sitter i kroppen, att det går bra för att man är lite finare än andra. Gästrike Vatten har sagt åt sina anställda att klä sig i lite slätare kläder och försöka tona ner det värsta gävlemålet. Men den där fina känslan har ändå inte infunnit sig. En arbetsgrupp på Gästrike Vatten har letat spår i historien på att Gästrike Vatten har anor, att man kanske varit ett kungligt vattenledningsverk en gång i tiden. Men det bästa man kunnat hitta är en beställning på förgyllda avloppsrör från förra landshövdingen. Så Gästrike Vatten har gjort det som alla uppkomlingar gör. Skaffat strandtomt.

Gästrike Vatten har gjort det som alla uppkomlingar gör. Skaffat strandtomt.

Det började som ett oskyldigt svartbyggt pumphus, men nu börjar man se vartåt det barkar. Gästrike Vatten har byggt ut pumphuset med en brygga där det får plats en större motorjakt. Utanför pumphuset finns en privat strand med badtunna, punschveranda och privat tennisbana. Själva pumphuset har försetts med spröjsade panoramafönster, och Gästrike Vatten har anlitat ett bolag som sett till att såga ner störande växtlighet och skjuta av lite grannar så att man får till den där ensliga sjönära idyllen. Målet är att pumphuset ska kännas som ett av alla de där vackra samtalsprogrammen på TV4 där framgångsrika människor sitter och gnäller med nationalromantisk miljöbakgrund medan de vinkrökar kopiöst men stilfullt i sommarnatten.

Utanför pumphuset finns en privat strand med badtunna, punschveranda och privat tennisbana.

I sommar ska Gästrike Vatten åka till Gotland, Båstad och St Tropez för att nätverka. Till hösten skickar man iväg de yngre medarbetarna på internat där de får lära sig allt om outtalade gruppstrukturer. Det kanske gör lite ont men det är det värt. Gästrike Vatten byter också namn till nåt finare. Gästrike Mineralvatten.

Till hösten planerar man att flytta dotterbolagen för att undgå skatt. Ockelbo Vatten blir Guernsey Vatten. Hofors Vatten hamnar på Jungfruöarna och Älvkarleby Vatten blir en postbox i Hongkong. Lite skämtsamt kallar man postboxen för varmvattenberedaren. Gästrike Vatten får god hjälp av sin nya advokatfirma, Mosack Fonseca, i utbyte mot hjälp med några läckor.

Det här är Niklas Folkegård, idag från Hagaström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista