En bild till vänster på pappersupplagorna av Gefle dagblad och Arbetarbladet och en bild på Gefle dagblads chefredaktör Anna Gullberg till höger
Facket har riktat misstroendeförklaringar mot chefer inom Mittmedia. Foto: Emma Åhlström/Linnea Johansson

Facket riktar misstroendeförklaring mot Mittmedias ledning

Per Bowallius, VD för Mittmedia: Det är inte bra om så många av våra medarbetare överväger att lämna oss
3:08 min

Journalistklubben inom Mittmedia har beslutat att lämnat in en misstroendeförklaring till företagsledningen om hur personalfrågor sköts inom koncernen.

Bakgrunden är 13 fall, som inträffat under det senaste året, där anställda har känt sig kränkta och i några fall mobbade av sina chefer, enligt Mittmediaklubben.

I alla de här fallen har de anställda slutat med på så kallade frivilliga överenskommelser och lämnat företaget.

– I den skrivelse som vi lämnar in är det 13 exempel som vi tar upp. Sex av de exemplen gäller medlemmar som har, eller vid tillfället när de slutade, var förtroendevalda, både fackligt förtroendevalda eller skyddsombud. Vi kan ju inte säga att det var på grund av att de var förtroendevalde som de tvingades att slut, men vi kan bara konstatera att de var det när de slutade på företaget, säger Tomas Backlund som är ordförande i Mittmediaklubben.

Det senaste fallet med en sådan frivillig överenskommelse var på Gefle Dagblad där den anställd, som var skyddsombud, slutade för ett par veckor sedan.

Och efter det har kritik riktats mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullbergs och Mittmedias personalchef Carin Anderssons sätt att hantera personalfrågor.

Men trots att mycket intern kritik riktats mot Gefle Dagblad den senaste har Mittmediaklubben enats om att lämna in en skrivelse om misstroendeförklaring till hela företagsledningen - vd, koncernledning, bolagstyrelserna och ägarstiftelserna.

Mittmedias vd Per Bowallius säger att han har fortsatt förtroende för Anna Gullberg. Han säger sig inte heller känna igen bilden av en verksamhet med lågt i tak som många av de anställda vittnat om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".