Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé inleder partiets Sverigemöte på Malmömässan i Malmö. Foto: Emil Langvad / TT
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé inledde partiets Sverigemöte på Malmömässan i Malmö. Foto: Emil Langvad / TT

Trygghet och kriminalpolitik tema på moderatmötet

Tomas Tobé: Vi har hårt jobb framför oss
0:50 min

Moderaterna vill att Sverige ska ha 25 000 poliser om åtta år, 2025.
Det sa partisekreteraren Tomas Tobé från Gävle när han höll sitt inledningsanförande på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad.

Här har samlats cirka 1 500 lokala moderata politiker, bland annat från kommuner och landsting, för att hålla seminarier och workshops kring partiets framtida politik. 

Tomas Tobé ägnade huvuddelen av sitt tal till olika kriminalpolitiska trygghetsfrågor. Han var kritisk till regeringens politik och ansåg att det är oerhört viktigt att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det finns ungefär 20 000 poliser i Sverige i dag och Moderaterna vill ha 5 000 fler.

Han gav exempel på hur en tioårig flicka blivit vittne till ett mord i en stockholmsförort och hur en man låg och förblödde mitt framför hennes ögon på torget, och Tomas Tobé ansåg att det finns debattörer som förminskar allvaret i kriminaliteten och brottsligheten.

– Hade skjutningar och mord inträffat på Östermalm i Stockholm eller i andra välbärgade stadsdelar i vårt land, hade problemen tagits på större allvar, menade Tomas Tobé.

Han föreslog också bland annat sex månaders fängelse för brott mot så kallad blåljuspersonal. 

Moderaterna har fallit i opinionen de senaste månaderna, enligt flera mätningar. Och det berörde Tomas Tobé med några meningar, i sitt tal.

– Partivänner, vi har en tuff tid för vårt parti, just nu. Men vi tänker inte vika ned oss, vi tänker inte tystna. Vi har ett hårt jobb framför oss. Och det kommer att blåsa snålt ett bra tag till. 

– Men ärligt talat, att jobba i motvind är en moderats DNA. Vi gör inte saker för att det är lätt, vi gör saker för att det är rätt, sade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".