Skarvar ska skrämmas med speglar

1:41 min

Snart anländer fågeln skarv till Gävleborgskusten. En fågel som många tycker skapar problem genom att den häckar i stora kolonier på länets öar och att dem stör fisket. Därför har länsstyrelsen i Gävleborg bestämt sig för att testa en ny metod för att skrämma bort skarven, nämligen med speglar...

– Det är spegelpyramider som reflekterar solens ljus, säger Elina Eriksson som är vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Skarven är en omdebatterad fågel. Vissa hävdar att den förstör fisket och sin omgivning när den slår sig ner längs med östersjökustens öar. Ibland kan kolonierna bli mycket stora, upp till flera hundra fåglar, som häckar på en och samma ö. Då kan det bli en väldigt skarp lukt från kolonierna som många tycker är obehaglig.

Och det är därför länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att man får skrämma bort skarvarna på två ställen längs med kusten: dels på ön Sörgrundet som ligger vid småbåtshamnen i Gävle, dels öarna Vitoren och Tvågranskär som ligger i Skärså, i Söderhamns kommun, där det bland annat finns en restaurang.

Sedan har länsstyrelsen också beslutat att fem skarvar ska få skjutas i Ljusnefjärden, det är en fiskare som har ansökt om skyddsjakt och blivit beviljad det. Det är för övrigt den enda ansökan om skyddsjakt på skarv som har kommit in. Men företrädesvis så förespråkar alltså länsstyrelsen och Elina Eriksson att man ska skrämma skarven på dom två ställen där det är tillåtet.

– Det är bara fantasin som sätter gränser men vi tycker det är bättre att störa bort dom så att dom fortfarande får leva i stället för att skjuta dom, säger Elina Eriksson som är vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista