Miljökvalitetsnormen riskerar att överskridas på flera gator i Gävle, bland annat Norra och Södra Kungsgatan, säger Lisa Bergquist, miljöingenjör på Gävle kommun.
Miljökvalitetsnormen riskerar att överskridas på flera gator i Gävle, bland annat Norra och Södra Kungsgatan, säger Lisa Bergquist, miljöingenjör på Gävle kommun. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Höga föroreningshalter på många gator i Gävle

Lisa Bergquist, miljöingenjör: Ju mindre man andas in desto bättre är det
1:48 min

Luften i Gävle är betydligt sämre än man tidigare sagt, visar nya beräkningar. Miljökvalitetsnormerna för partiklar och kvävedioxid riskerar att överskridas på ett tiotal gator i centrala Gävle.

– Det är delar av åtta gator när man ser på partiklar, och när det gäller kvävedioxid är det tretton gator, där miljökvalitetsnormerna riskerar att överskridas, säger Lisa Bergquist, miljöingenjör på Gävle kommun.

Är det farligt att gå på de här gatorna?

– Det är inte farligt att vistas i centrala Gävle, men det är klart att ju mindre man andas in den här luften desto bättre är det. Men framför allt är det utsatta grupper som påverkas negativt, som astmatiker eller personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

Uppgifterna om luftkvaliteten i Gävle bygger på beräkningar som Östra Sveriges luftvårdsförbund har gjort utifrån statistik över bland annat trafiken och vädret.

Däremot finns inte några luftmätningar i Gävle i underlaget, eftersom de mätningar som gjordes 2016 på Södra Kungsgatan inte har analyserats ännu. 2015 gjordes inga luftmätningar i Gävle.

Lisa Bergquist är därför inte helt säker på om luften i Gävle har blivit mycket sämre, eller om de utpekade gatorna haft höga föroreningshalter redan tidigare, och man alltså har underskattat problemet.

Mycket tyder på det senare, eftersom de nya beräkningarna bygger på bättre statistik över hur mycket tung trafik det är i Gävle.

De höga halterna av partiklar och kvävedioxider som rapporterades 2013 gjorde att Gävle installerade en mätstation på Södra Kungsgatan.

2014 visade mätaren lite bättre siffror. 2015 gjordes inga mätningar, och bearbetningen av 2016 års mätningar är inte klara ännu.

När uppgifterna i den nya kartläggningen har analyserats återstår att besluta vad man ska göra för att få ner de hälsovådliga halterna av partiklar och kvävedioxid i gävleluften.

– När det gäller kvävedioxid är det viktigt att främja miljövänliga drivmedel, man kan också minska trafiken, man skulle kunna införa miljözoner till exempel där man främjar att fordon med ny teknik används, säger Lisa Bergquist och fortsätter:

– När det gäller partiklar kan man minska dubbdäcksanvändandet, man kan optimera städningen av gator och man skulle kunna arbeta med dammbindande åtgärder. Men det som skulle ha störst effekt är att alla tänker på att resa hållbart, det vill säga tänker på att gå, cykla eller åka kollektivt i stället för att använda bilen. 

Gator i Gävle med höga halter av partiklar och kvävedioxid

Åtta gator i Gävle ligger inom Övre utvärderingströskeln för partiklar, det vill säga riskerar att överskrida miljökvalitetsnormen:

Norra Kungsgatan

Södra Kungsgatan

Staketgatan

Södra Skeppsbron

Kaserngatan

Strömsbrovägen

Österbågen

Atlasgatan

Tretton gator ligger i Övre utvärderingströskeln för kvävedioxid, det vill säga riskerar att överskrida miljökvalitetsnormen för kvävedioxid.

Norra Kungsgatan

Södra Kungsgatan

Staketgatan

Nygatan

Kaplansgatan

Norra Strandgatan

Stora Esplanadgatan

Brunnsgatan

Fältskärsleden

Kaserngatan

Strömsbrovägen

Österbågen

Atlasgatan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".