Man vid bord som håller i ett papper, vi ser bara från axlarna neråt.
Bengt i Söderhamn har länge haft problem med den gode man som haft ansvar för hans anhörige. Foto: Joakim Dahlbäck/Sveriges Radio

Anhöriga i tvist med gode män

Bengt: Hon har inte velat ha med oss anhöriga alls
1:47 min

Det kan vara svårt för anhöriga när en släktings beslut ligger i händerna på en utomstående. I Söderhamn har det sedan några år pågått en tvist mellan en god man och en familjemedlem.

Den som inte klarar av att sköta sin ekonomi själv kan få hjälp av en god man eller en förvaltare.

Bengt i Söderhamn har sedan några år tillbaka legat i tvist med företaget Optios gode man, som han ansåg inte inkluderade familjen eller fattade rätt beslut för den anhörige.

– I de möten som har varit har hon inte velat ha oss anhöriga med. Det är väl inget krav egentligen, men det är önskvärt att ha ett visst samarbete kring personen. Men ett sånt samarbete har det aldrig varit, säger Bengt.

Även om man är missnöjd är det inte helt lätt att få byta god man eller förvaltare - ofta krävs det att den gode mannen eller förvaltaren har gjort allvarliga misstag, som till exempel att begå brott.

Överförmyndarnämnden är den instans som utser gode män och förvaltare, och även beslutar om något behöver göras när klagomål inkommer.

När Bengt framförde sin kritik kände han sig hotad av företaget där den gode mannen är anställd och anmälde detta.

Överförmyndarnämnden i Söderhamn delade dock inte Bengts åsikt och klagomålet var det enda som de tagit emot mot den gode mannen, säger nämndens ordförande socialdemokraten Mattias Benke.

– I det här ärendet bedömde vi att det inte fanns något skäl att entlediga den gode mannen. Vi ansåg inte att det var ett hot. Hade det varit det så hade vi entledigat, säger Mattias Benke.

Trots nämndens beslut har den gode mannen själv begärt sig entledigad från uppdraget, ett av sina fem i Söderhamn.

Hon säger till P4 Gävleborg att det beror på att hon vill fokusera på sina andra uppdrag, både i Söderhamn och på andra platser i Sverige och att en lekman nu kan ta över godmanskapet eftersom bostad och alla bidrag som behövs är ordnade åt mannen.

Bengt är nöjd över att som anhörig få chansen att skapa en bättre relation med en ny god man.

– Vi vill egentligen ha någon som är bosatt i kommunen och är mer tillgänglig. Förhoppningsvis får vi en ny god man så snart som möjligt, säger han.

Bengt heter egentligen något annat.

Den här nyheten kom som ett tips från en lyssnare!

Vi på P4 Gävleborg vill göra program och nyheter om det som händer där du bor och som berör dig.

Tveka inte att höra av dig till vår publikredaktör Lotta Persson på 026 66 65 39 eller gavleborg@sverigesradio.se. Eller skriv till oss på Facebook – där heter vi P4 Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".