Trafiken och konsumtionen ökar, konstaterar Bodil Dürebrandt, Gävle kommun.
Trafiken och konsumtionen ökar, konstaterar Bodil Dürebrandt, Gävle kommun. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Sverige missar många miljömål

"Trafiken är ett tufft område"
0:52 min

Bara två av Sveriges 16 miljökvalitetsmål kommer att nås om inte ytterligare åtgärder sätts in, visar Miljömålsrapporten som Naturvårdsverket nu presenterat. I Gävle går också många trender åt fel håll.

Bodil Dürebrandt arbetar med miljöfrågor i Gävle och ser flera områden där utvecklingen går åt fel håll.

– Trafiken är ett tufft område, det kan man tydligt se i vårt bokslut. Biltrafiken ökar och man kan också se en tendens till att cyklingen minskar. Vi är ju lite till mans lata av oss, men vi ser ändå möjligheter att förändra den nedåtgående trenden, säger hon.

Konsumtionen, som medför ökande utsläpp av bland annat koldioxid, fortsätter också att öka.

– Ja, det betyder att vi fortfarande väljer att konsumera mycket, både kläder och smink, ja allt möjligt egentligen. Det beror nog på att vi har en god ekonomi både i Gävle och Sverige som gör att vi kanske inte tänker så medvetet, säger Bodil Dürebrandt.

Bland de områden där trenderna ser bättre ut finns energiområdet, där den förnybara energin ökar stort. Kommunens inköp av ekologiska livsmedel har nått upp till 40 procent och antalet naturreservat fortsätter att öka. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".