Claes Tistell jobbar på Ulvberget
Claes Tistell vid högtalaren som skrämmer måsarna Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Ny metod skrämmer bort måsar i Hudik

Så här låter det
1:33 min

Nu testas en ny metod för att besegra de tusentals måsar som har förstört arbetsmiljön på Ulvbergets återvinningsstation i Hudiksvall.

Det är första gången i länet som metoden används. En högtalare är uppsatt på återvinningsstationens högsta punkt och ur den kommer alltså varningsskrik från kråka, kaja och mås.

Ljuden spelas upp några gånger i timmen och skrämmer då iväg alla måsar i närheten, vilket gör att personalen på området kan arbeta ostört.

Vi brukar ha cirka 2 000 måsar här i värsta fall. Och det är knappt att vi som jobbar här kan kliva ur våra maskiner utan att få måsskit i skallen. Den är lösningen fungerar faktiskt. När den är tyst sätter sig måsarna och när den börjar skrika sticker de direkt, säger Claes Tistell som är förman på Ulvbergets återvinningsstation.

Men nu flyger de iväg och sätter sig på en kulle några hundra meter bort istället?

– Ja nu sitter de där och väntar tills det blir tyst innan de landar här igen. När det börjar låta igen sticker de. Det är bra tycker jag, säger Claes Tistell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".