Mattias Beijmo och Annah Björk + bokens omslag.
Mattias Beijmo och Annah Björk. Foto: Pressbild.

De berättar historien om båt 370

"Vädret är fruktansvärt, båten tar in vatten och de inser att de är påväg att förlisa"
2:33 min

Mattias Beijmo från Gävle och Annah Björk var i Turkiet för att kartlägga flyktingsmugglarverksamheten. Då sjönk en båt full med flyktingar. Mattias Beijmo och Annah Björk gav sig in i historien och vägrade släppa taget. Nu har de skrivit en bok om händelsen.

– Vädret är fruktansvärt. Båten tar in vatten, motorn stannar och de inser att de är på väg att förlisa. De kontaktar kustbevakningen, de försöker få hjälp, men ingen kommer till deras undsättning, säger Mattias Beijmo.

Han berättar om ödet som drabbade den flyktingbåt som han också har skrivit en bok om tillsammans med sin flickvän, journalisten Annah Björk. 53 personer var på plats på båten, och bara 13 av dem klarade sig.

Mattias Beijmo och Anna Björk befann sig i Turkiet när båten sjönk på Medelhavet, och de fann flera spår som visade att båten hade kunnat räddas, berättar Mattias Beijmo.

– Det här låter som en hemsk historia, som från en thriller eller en film eller någonting. Men vi upptäcker att vi har både anekdotiska bevis, det vill säga vad folk berättar, men också tekniska bevis på att exakt det här har hänt. Och det är grunden till boken, säger Mattias Beijmo.

Hör mer om Martina Söderlinds författarsamtal med Mattias Beijmo i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".