Läkaren från Gävle var vaken under sin egen hjärnoperation

3:30 min

Till vardags jobbar Cesar Forslund från Gävle som läkare och tar hand om sjuka människor. För ett tag sedan fick han själv uppleva hur det är att vara patient – Cesar fick en hjärntumör.

Tumören som upptäcktes var tvungen att opereras bort och för bästa resultat var Cesar tvungen att vara vaken under sin egen operation.

– Det var en skrämmande känsla att lämna över sig helt i någon annans händer. Men det var ännu mer skrämmande att veta att jag skulle vara vaken under operationen, säger Cesar Forslund som idag är frisk från sin cancer. 

Du arbetar som läkare, kände du att du hade någon fördel?

 – En av fördelarna var att jag kunde prata med läkaren på "läkarens språk" och jag kunde beskriva vissa saker bättre. 

Vad fanns det för nackdelar? 

– Egentligen ska varje patient få information vad som kan vara biverkningar, komplikationer under operation - nackdelen där var att jag hade en detaljkunskap kring hur hjärnan fungerar. Jag visste så mycket. 

Under ingreppet så var Cesar vaken och kommunicerade med personalen i operationssalen. Han fick genomgå olika tester som språk- och räkneövningar.

Då går det att se vilka delar av tumören som går att operera bort utan att det tar för mycket skada på patienten. 

– Jag hade mycket mediciner i kroppen och det gjorde inte ont. Samtidigt som jag var rädd för det. 

 Känslan som jag hade under operationen var "hoppas det inte gör ont" 

– Att vara vaken var en läskig känsla, svårt att beskriva när någon är "där uppe" och rotar och styr över dina sinnen. 

Har du haft någon nytta av din erfarenhet som patient i din roll som läkare? 

– Det har jag haft. Jag har fått en större förståelse vad sjukdomar innebär och hur viktigt det är med empati och kanske främst att vara tydlig som doktor när man förklarar hur ett visst ingrepp ska gå till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista