Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nalin Mehmet Sandviken tvångsomhändertagande Kurdiska
1 av 2
Nalin och Mehmed får inte tala Kurdiska med sitt eget barn. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Hans-Olof Frestadius (S) socialnämnden Sandviken tvångsomhändertagande
2 av 2
Enligt socialnämndens ordförande Hans-Olof Frestadius (S) har språkförbudet införts av skyddsskäl. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Föräldrarna förbjuds tala kurdiska med sin dotter

Mehmet: Vi får inte uttrycka våra känslor
1:53 min

I Sandviken har socialtjänsten förbjudit ett föräldrapar att tala sitt modersmål, kurdiska, med sin tvångsomhändertagna dotter. Allt umgänge med flickan ska enligt socialnämnden ske på svenska, ett beslut som även omfattar syskonen och den nu sexåriga flickan själv.

Den då 5-åriga flickan som i höstas tvångsomhändertogs i Sandviken sedan hon på dagis sagt att hon blivit slagen hemma, hålls fortfarande skild från sin familj.

Hon får träffa föräldrar och syskon två timmar varannan vecka, men socialtjänsten övervakar och har alltså bestämt att umgänget ske på svenska. Vare sig flickan eller resten av familjen får tala modersmålet kurmanji, ett beslut som pappa Mehmet och mamma Nalin nu har överklagat till förvaltningsrätten.

– Ja, det har vi gjort därför att vi inte under hela omhändertagandet inte fått tillgång till tolk och för att barnen behandlats dåligt. De har inte fått tala kurdiska i sina fosterfamiljer, konstaterar han.

Mehmet talar knackig svenska och anser det är viktigt att vid ett så kraftfullt myndighetsingripande som ett tvångsomhändertagande kunna uttrycka sig nyanserat och fritt, utan de begränsningar som det främmande svenska språket oundvikligen för med sig.

– På vårt eget språk kan vi bättre uttrycka vad vi tycker, tänker och inte minst känner, säger han.

Att just kunna uttrycka vad man känner, är extra viktigt vid de korta umgängesstunderna med dottern förklarar mamma Nalin:

– Vi är inte så bra på svenska! Självklart kan vi uttrycka oss bättre och mer fullständigt på vårt eget språk, säger hon.

Enligt Mehmet är socialtjänsten på sin vakt och tillåter vid möten med dottern inga avvikelser från kravet på svenska. Det går inte att strunta i språkförbudet och prata kurdiska:

– De har hotat oss och sagt att de avbryter umgänget om vi inte håller oss till svenskan, säger han.

– De ingriper direkt. De tvingar oss att tala svenska med varandra, säger mamma Nalin.

Kammarrätten har underkänt omhändertagandet av flickan, men socialnämnden i Sandviken överklagade domen till högsta förvaltningsdomstolen som nu ska avgöra saken i en ännu obestämd framtid. Det tar mycket lång tid och under tiden riskerar flickan enligt föräldrarna att förlora kontakten med både kurdiskt språk och kultur.

Så här förklarar socialnämndens socialdemokratiska ordförande Hans-Olof Frestadius, språkförbudet:

– Anledningen till att det ska pratas svenska är att även socialtjänsten ska veta vad som sägs.

Hans-Olof Frestadius säger att han inte i detalj är informerad om bakgrunden till språkförbudet, men att han förstått att det handlar om ett slags skydd för flickan:

– Det har införts av skyddsskäl, alltså av precis samma anledning som själva omhändertagandet av flickan och umgängesbegränsningen, säger han.

För kurderna Nalin och Mehmet som i Turkiet förbjudits att tala sitt språk, är det emellertid chockartat att i Sandviken drabbas av precis samma sak. Men viktigare ändå säger Nalin, är att inte kunna tala som en mor till sitt barn:

– På svenska språket är jag inte alls den Nalin hon känner. Jag är en annan människa, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".