En bild föreställande ett avsågat träd i förgrunden och en strand i bakgrunden
Skogsremsan mellan den planerade campingen och Varpsands strand har avverkats, något som kan vara ett brott. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Åklagare utreder avverkning vid Varpsand

Stadsarkitekt Ola Tollin: Man har brutit mot avtalet
1:38 min

Den olovliga avverkning som skett vid Varpsand i Sörfjärden har nu blivit föremål för åklagare efter att Skogsstyrelsen i Hudiksvall anmält Nordanstigs kommun.

Det är de som arrenderat skogspartiet i drygt ett år som har tagit ner skogen, ett tydligt brott mot arrendeavtalet enligt Ola Tollin, stadsarkitekt i Nordanstigs kommun.

– Det står tydligt att det inte får ske någon betydlig minskning av populationen av diverse arter som växer i området. Och där har man enligt vårt sätt att se på avtalet brutit emot det, säger Ola Tollin.

Det är den skogsremsa på 1,8 hektar som skiljer Varpsands strand från det planerade camping- och småhusområdet som tagits ner utan att detta i förväg har anmälts till skogsstyrelsen.

Fallet har nu hamnat på åklagare Carl-Johan Norströms bord som ska utreda om något brott har begåtts. Enligt honom har kommunen ansvaret för vad som sker på arrenderad mark.

– Det straffrättsliga ansvaret är alltid skogsägarens. Det är klart det kan spela roll när man utreder det här, det kan det göra. Men straffansvaret ligger alltid på markägaren, säger Carl-Johan Norströms.

Han har nu inlett en förundersökning om brott mot skogsvårdslagen och brott mot lagen om handel med timmer- och trävaror.

– Vid lagföring brukar det normalt sätt ge böter i sådana här brott. Det finns ingen fysisk person som är skäligen misstänkt i nuläget men en förundersökning har inletts, säger åklagare Carl-Johan Norström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".