Vargar. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Torbjörn Nilsson. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
2 av 2
Torbjörn Nilsson, ordförande svenska rovdjursföreningen Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Tips om tjuvjakt kan ge 100 000 kronor

Rovdjursföreningen: Har förhoppningen att någon ska bli straffad
1:20 min

Svenska Rovdjursföreningen lovar nu 100.000 kronor till den som lämnar uppgifter om tjuvjakt på rovdjur någonstans i Sverige, och som leder fram till en fällande dom.

De tips som rovdjursföreningen vill få in handlar om tjuvjakt på varg, björn, lo eller järv, någonstans i Sverige. För att pengarna ska betalas ut krävs en fällande dom.

Belöningen på 100 000 kronor kommer formellt att betalas ut av Svenska Rovdjursföreningen - men det är pengar som en privatperson skänkt.

Enligt Rovdjursföreningen handlar det om en anonym värmlänning, som efter det senaste årets tjuvjakter på varg anser att nu får det vara nog.

– Jag vill bara att tjuvjägarna ska försvinna, och att vargarna ska få överleva, säger personen som skänkt pengarna, i ett pressmeddelande från rovdjursföreningen.

Anledningen till att denne anonyma värmlänning skänkte pengarna till belöningen var nyheten tidigare i år att skogarna i norra Värmland öster om Klarälven åter var tomma på vargrevir.

– Vi hoppas att belöningen ska bidra till att ytterligare några åker fast. Framför allt hoppas vi att belöningen ska ha en avskräckande effekt, så att människor som är i riskzonen till att begå brott tänker sig för en extra gång och låter bli, säger rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Nilsson.

Någon tidsgräns för erbjudandet om tipspengar är inte satt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".