Lars Österberg är trafikpolis
Trafikpolisen Lars Österberg inväntar årets påsktrafik Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Omkörningsförbud på E4:an mellan Gävle och Tönnebro

Polisen: Omkörningsförbudet ger ett lugn i trafiken
1:54 min

Idag är det skärtorsdagen och det innebär en av årets största trafikdagar. Det är något som märks väl på E4an mellan Gävle och Tönnebro.

Även i år råder omkörningsförbud under påskens mest trafikerade dagar.

– Det är väldigt mycket trafik. Det brukar vara mycket incidenter, dåligt med tålamod och ibland gäller det att ha tur om man ska komma fram, säger trafikpolisen Lars Österberg. 

Vad innebär påskhelgen för dig som polis?

– Att jag alltid jobbar under dessa resdagar. Vi ska ju valla alla takboxar fram och tillbaka och se till att inget händer, säger Lars Österberg.

Det är på sträckan mellan Gävle och Tönnebro som trafiken brukar bli som mest intensiv. För att trafiken ska flyta på införs idag omkörningsförbud på sträckan. Förbudet gäller under skärtorsdagen och annandag påsk.

– Det ger ett lugn i trafiken. Den glider på sakta men säkert. Ska det köras om brukar det bli stopp och det går som en våg bakåt med inbromsningar som brukar resultera i olyckor. Om alla istället rullar i åttio så slipper vi det. Det går lite sakta framåt, men det går åtminstone framåt och det är en jättestor skillnad, säger Lars Österberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".