Upprustningen av Valbobadet har avbrutits. Pålarna som badet vilar på är rostiga.
Upprustningen av Valbobadet har avbrutits. Pålarna som badet vilar på är rostiga. Foto: Gävle Kommun

Valbobadet hotat igen – pålarna är rostiga

" De var mer rostiga än vi väntat oss"
1:05 min

Valbobadet vilar på rostiga stålpålar. Nu hotar renoveringen av badet att bli mycket dyrare än beräknat, och kommunstyrelsen i Gävle har begärt att få en konsekvensanalys.

Ett av alternativen är rivning.

Valbobadet stängdes i december för att rustas. Hittills har man mest rivit och gjort vissa markarbeten, men när man upptäckte att de rostiga pålarna avbröts arbetet direkt.

– I samband med arbetet upptäckte vi två stålpålar som var mer rostiga än vi väntade oss. Och om två pålar är rostiga kan man vänta sig att resten av pålarna också är det. Man kan i alla fall inte utgå från att de är bra, säger Christian Ödgren, byggprojektledare på Gavlefastigheter.

Vad som händer nu är oklart. Kommunstyrelsen har gett Kultur och Fritid i uppgift att ta fram en konsekvensanalys, som visar fyra tänkbara scenarier: att badet rustas som det var tänkt, att det rivs och ett nytt bad byggs upp, att innebadet rivs men utomhusbadet blir kvar eller att hela Valbobadet rivs.

Kultur- och fritidsnämnden ska besluta vilket alternativ de stödjer på sitt möte nästa vecka, och beslutet tas sedan av kommunstyrelsen i Gävle. Förra gången Valbobadets framtid diskuterades väckte förslaget lyckades en stark opinion rädda badet i sista stund

Om Valbobadet ska rustas som det är tänkt måste det troligen grundförstärkas, säger Christian Ödgren:

– Ett av alternativen är att man slår ner fler pålar och så hänger man enkelt uttryckt upp grunden i de pålarna, säger han.

Vad en grundförstärkning kommer att kosta är ännu inte klarlagt:

– Vi sitter nu tillsammans med entreprenörer och konsulter och ser över konsekvenserna av det här. Vad kan det ta i tid och vad kan det bli för kostnader. Verksamhetsmässigt är det sedan inte vi som beslutar utan det är våra hyresgäster och politiker, säger Christian Ödgren, byggprojektledare på Gavlefastigheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".