Bild på smartphone och appen Skandobs touch, och inlagd bild med Charlotte Olsson och schäfern Heidi.
1 av 2
Skandbos touch heter appen som Charlotte Olsson använde för att rapportera in vargen efter promenaden med schäfern Heidi. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson
Lodjur på Rovdjurscentrum Grönkitt i Orsa.
2 av 2
Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

App ska göra det lättare att rapportera rovdjursobservationer

Charlotte Olsson: Jag såg två rådjur och helt plötsligt kom det en varg efter i full fart
1:32 min

Inrapporterandet av rovdjursobservationer har blivit lättare att göra tack vare appen Skandobs touch. Och Gävleborg ligger i topp bland länen med över 2200 rapporteringar.

Systemet med Skandobs, där det själv går att rapportera in till Länsstyrelsen när man stött på rovdjur som björn eller varg i skogen, har varit i bruk i några år. Smartphone-appen Skandobs touch som nu funnits ett par år i Sverige och Norge, har gjort det ännu lättare och bara i Gävleborg har det skett över 2200 rapporteringar.

En av dom som börjat rapportera är Charlotte Olsson i Edsbyn, som mitt under morgonpromenaden med sina hundar plötsligt blev överraskad av en varg på jakt.

– Jag gick utefter en asfaltsväg och såg två rådjur gå på en åker. Jag gick vidare och plötsligt så kom dem i full fart med en varg efter. Jag blev jätterädd och gick hem fort, det var obehagligt, säger hon.

Mötet med vargen blev Charlotte Olssons första registrering, men inte den sista, då hon tyckte det var ett smidigt sätt att uppmärksamma djuren.

– Det kan ju komma fler gånger. Andra som är inne och läser vet var den var då i alla fall.

Plötsligt så kom de i fullt fart med en varg efter. Jag blev jätterädd och gick hem fort, det var obehagligt.

Appen Skandobs touch har använts i två säsonger och från april 2016 till april i år, har 1424 observationer registrerats i Gävleborg. Allt från järvspår och lodjur i fjärran, till björnrivna träd och rådjursjagande vargar.

På Länsstyrelsen kvalitetssäkrar man många av de observationer som inrapporteras och överlag tycker man att det fungerar bra. Tiden det tar att undersöka spår och liknande har minskat eftersom det bara är några knapptryck bort från det att någon sett ett rovdjur, till det att Länsstyrelsen meddelas.

Hans Nordin som är inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Gävleborg, hoppas att fler ska rapportera in.

– Det är viktigt att ha ett stort flöde av rapporter. Vi vill att de flesta eller alla som rör sig i skog och mark ska tanka hem den här appen. Det är inte bara till för oss utan också för lantbrukare eller jägare som ska släppa sina hundar. Har vi bara en portal där alla lägger in allting så är det jättebra, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".