Terroristattack Beredskapspolis
1 av 4
Terroristattacken i Stockholm aktualiserade behovet av förstärkningar till polisen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Beredskapspolis
2 av 4
Bredskapspolisen är en sällan utnyttjad polisresurs. Här under en övning i eftersök. Foto: Johan Larsson/TT
Beredskapspolis Robert Brook
3 av 4
Robert Brook anser att ett återupplivande av beredskapspolisen ska övervägas. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Beredskapspolis Gävleborg lokal områdes chef John Köhler
4 av 4
Gästriklands polischef John Köhler är tveksam till nyttan av beredskapspoliser Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Beredskapspolis kan förstärka vid terrorbrott

Robert Brook, egenföretagare: Vi har polismans befogenheter
1:39 min

Terrorattacken i Stockholm för drygt en vecka sedan väcker nu politiska krav på fler poliser. Bortglömd är däremot Beredskapspolisen, tusentals civilpliktiga poliser som sedan 1986 hållits utbildade, utrustade och insatsklara, bara för att sedan läggas ner 2012.

Vi skulle kunna förstärka polisen säger egenföretagaren Robert Brook i Österfärnebo som tillsammans med ett knappt 50-tal andra Gävleborgare ingick i den här handplockade reservpolisstyrkan.

– Vi skulle vara en förstärkning vid kriser i samhället, genomföra kontroller av fordon och människor, bevakning, genomsökningar och mycket annat som tar polisresurser, säger han.

Beredskapspoliserna rekryterades ofta bland personer som med bra betyg fullgjort värnplikt vid militära jägarförband och fick fem veckors koncentrerad polisutbildning i exempelvis juridik, bevakning, sjukvård, gripande, kravalltaktik, vapenträning, evakuering, eftersök, fordonskontroll, självskydd, radiokommunikation och - ja - det mesta som poliser i operativ tjänst ägnar sig åt.

På 90-talet bestod styrkan av 9000 beredskapspoliser och Regeringen siktade på att utöka den till 15 000 personer.

När organisationen i stället skrotades 2012 hade den i stället krympt till omkring 1500 aktiva beredskapspoliser.

– Vi hade alla polismans befogenheter - alltså precis samma rättigheter och skyldigheter som en "riktig" polis, påpekar Robert Brook.

Beredskapspoliserna var därför också användbara i alla krissituationer och beväpnad på samma sätt som ordinarie poliser.

– Vårt tyngsta vapen var automatkarbin, men vi bar också tjänstepistol och var utbildade på pepparsprej. Vi hade skyddsvästar, radio och all annan utrustning som poliser har, berättar han.

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har fått partierna att överträffa varandra i löften om fler poliser och socialdemokraterna lovar nu 10 000 nya polisanställda fram till 2024. Allianspartierna, vänsterpartiet och sverigedemokraterna är inte sämre, men vill alla dessutom utreda ett återupprättande av Beredskapspolisen. Det är rätt tänkt - vi kan ju frigöra fler poliser vid kriser, menar Robert Brook:

– Jag tror inte att vi kan ersätta ordinarie poliser, men det bör absolut utredas om Beredskapspolisen ska återupprättas, säger han

Inom den ordinarie polisen är inställningen till beredskapspolisen mer kluven och det finns tvivel på att snabbutbildade beredskapspoliser står pall när det hettar till. De kan inte tillföra så mycket vid exempelvis en terrorattack, säger John Köhler, Polisområdeschef i Gästrikland.

– Det skulle i så fall vara om händelsen sträckte sig över tid. Då finns behov av exempelvis bevakningsuppdrag vid byggnader och myndigheter, säger han.

Att kommendera ut beredskapspoliser till att bekämpa och gripa terrorister tror han dock inte på.

– Nej sådana ska polisen ta hand om. Det är de utbildade och tränade för, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".