Foto: Fredrik Sandberg TT
Person med rullator Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Falska släktingar lurade äldre – stal hundratusentals kronor

Utgav sig för att vara finsktalande släkting som hamnat i knipa
1:00 min

Äldre finsktalande kvinnor runt om i landet blev frånlurade sina bankkort, koder och smycken. Idag fälldes de två misstänkta männen för brotten.

De två männen, en 24-åring och en 31-åring, var bosatta i Stockholmstrakten. De letade upp äldre kvinnor med finskklingande namn via olika sökmotorer. Av de 35 kvinnorna som polisanmält männen är fem från Gävleborg.


Kvinnorna blev uppringda av männen som utgav sig för att vara en släkting från Finland på besök och som råkat i knipa och behövde låna pengar.

Flera kvinnor lämnade ifrån sig både bankkort och kod för att hjälpa till.
Några blev även bestulna på kontanter och smycken.

Idag fällde Hudiksvalls tingsrätt männen för flera fall av grovt bedrägeri, grov stöld och i ett fall rån. Den yngre som varit drivande dömdes till fängelse i 3 år och den äldre till ett år och nio månader.

Åklagare Christer Sammens, som yrkat på ett något strängare straff, säger till P4 Gävleborg att han ännu inte hunnit läsa domen och har därför inte tagit ställning till om han tänker överklaga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".