Ny trend: Cyklister skaffar flera olika modeller

1:40 min

Cykelutvecklingen har tagit jättesprång senaste åren. Nu finns en uppsjö modeller att välja mellan. Och många cyklister äger både en andra- och tredjecykel.

Pär Norgren från Söderhamn har skaffat en så kallad Fatbike, en terrängcykel med extra breda hjul.

– Du kan cykla nästan överallt, det är inte mycket som sätter stopp som stock och sten. Det är det som är så roligt.

Elcyklar, hybrider, fatbikes, mountainbikes, racer, tempo, cyclocross. Cykelmarknaden svämmar över av nya modeller, och bara den som ska köpa en terrängcykel för skogen har en uppsjö olika modeller som passar för olika typer av terräng. Cykelförsäljaren Henrik Kapraali från Sandarne tycker dock att det är på tiden att cyklarna utvecklas.

– Det har stått still under många år. Branschen skapar väl också modeller för att fler ska hitta rätt, säger han.

Det motsägelsefulla kring cykelförsäljning är att statistik från statliga Trafikanalys visar att cyklandet totalt sett gått ned sen 90-talet samtidigt som försäljningen ökat. Anledningen till det är sannolikt att cykelvännerna handlar fler modeller. Vi hör försäljaren Edmund Spaanheden.

– Många som har en cykel till och från jobbet. Och så en träningscykel både för mountainbike och landsväg.

Finns det inga cyklar som klarar allt detta idag?

– Det ska vara hybridcykeln, men den är lite för vek för skogen och ska du cykla ordentligt på landsväg så har den inte riktigt kapaciteten, det är ett mellanting, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista