Kollage med polisbil och en skylt vid området där de två personerna hittades döda
Morden skedde på torsdagkvällen och en misstänkt greps dagen därpå. Foto: Kristian Bruce Bolinder

Idag startar rättegången om dubbelmordet i Råbo

Polisen: Han har en kompis i huvudet
0:57 min

En 20-årig man ställs idag inför rätta i Hudiskvalls tingsrätt, åtalad för att ha knivdödat en 62-årig man och en 71-årig kvinna ett par dagar innan julafton.

20-åringen själv säger att han inget minns och menar att det kan vara hans andra jag som utfört mordet.  I den första lilla psykiatriska undersökningen som gjorts på 20-åringen så står det han kan lida av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl att göra en mer omfattande utredning.

I höstas vårdades 20-åringen på psykavdelning under en vecka eftersom han hade tvångstankar att knivdöda någon. Systern säger i ett polisförhör att brodern berättat att han vaknat upp mitt i natten i föräldrarnas sovrum med en kniv i handen.

I förundersökningen framgår också att 20-åringen sedan mellanstadiet haft en kompis i sitt huvud, en andra personlighet men att han inte berättat för någon om den personen.

Enligt åklagare Christer Sammens så har 20-åringen planerat morden och att det in hans dator hittats sökningar på mordoffrens adresser i Råbo. Under det tredje polisförhöret säger 20-åringen att det kan vara hans andra jag som gjort de här sökningarna.

Rättegången hålls i Hudiksvalls tingsrätt under fyra dagar och avslutas den tredje maj.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".