Anette Larsson var tidigare chef för den nedläggningshotade livsmedelsbutiken i Åmot. Hon önskar att alla ortsbor vore lika trogna kunder som Ulla Bergqvist.
1 av 4
Anette Larsson var tidigare chef för den nedläggningshotade livsmedelsbutiken i Åmot. Hon önskar att alla ortsbor vore lika trogna kunder som Ulla Bergqvist. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio
Jeroen Sleurs från Belgien flyttade till Åmot och satsade på turism. Snart utökas verksamheten med hotell och finrestaurang.
2 av 4
Jeroen Sleurs från Belgien flyttade till Åmot och satsade på turism. Snart utökas verksamheten med hotell och finrestaurang. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio
Linda Nyholm fyller 40 år 35 april och P4 Gävleborg överraskade med tårta. Maken Kenneth hade förberett överraskningen.
3 av 4
Linda Nyholm fyller 40 år 35 april och P4 Gävleborg överraskade med tårta. Maken Kenneth hade förberett överraskningen. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio
Alice Krantz har bott i Åmot hela sitt liv och hade mycket att berätta om orten.
4 av 4
Alice Krantz har bott i Åmot hela sitt liv och hade mycket att berätta om orten. Foto: Martina Söderlind/Sveriges radio

Närbutiken i Åmot hotas av konkurs – personalen fick hjälp genom sociala medier

Här är ett smakprov av sädningen från Åmot
2:07 min

19 april sändes eftermiddagsprogrammet från Åmot. Där besökte Catrin Landén och Martina Söderlind bland annat den nedläggningshotade butiken, träffade en 89-åriga Alice Krantz, fick veta mer om byns turistmagnet och överraskade en blivande 40-åring.

Sändningen från Åmot började på den nedläggningshotade butiken. Butiken har funnits på orten sedan 1925, men omsättningen är nu så låg att den hotas av konkurs. Tidigare i år gick personalen ut i media och på Facebook för att få ortsborna att vara butiken mer trogen och det har givit resultat.

– I slutet av februari och mars hade vi väldigt bra siffror, men sedan dalade det lite igen, säger Anette Larsson, tidigare butikschef.

En som alltid handlar på den lokala butiken är Ulla Bergqvist och hon menar att det vore en katastrof för Åmot om butiken tvingas stänga.

– Det är ju en samlingspunkt här på byn också.

Sedan rullade radiobilen vidare hem till 89-åriga Alice Frank som bott i Åmot hela sitt liv och kunde berätta om byns utveckling. Det hon tyckte var mest tragiskt var när skolan lades ned.

– Det tyckte jag kändes hemskt, säger Alice Krantz.

Men nu ska det bli hotell i den gamla skolan. Jeroen Sleurs och Sam Lormans driver sedan några år tillbaka en framgångsrik turistsatsning i Åmot. De säljer "tystnad" till centraleuropeiska storstadsmänniskor. Tidigare har de bara haft vandrarhem och stugor till uthyrning men nu utökas verksamheten med hotell och finrestaurang.

– I fjol hade vi 3 500 övernattningar och det är vi mycket stolta över. Åmot är så bra för allt finns här, bredband, bra kommunikationer, en butik och så förstås tystnaden och närheten till naturen, säger Jeroen Sleurs.

Sedan blev det dags för 40-årsfirande. Martina och Catrin överraskade den blivande 40-åringen Linda Nyholm, hon hade inte anat någonting och blev väldigt förvånad när de kom sjungande med tårta.

Åmot är en av de 40 orter som vi sänder ifrån under året, som en del av P4 Gävleborgs 40-årsjubileum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".