HV:s Lawrence Pilut och Brynäs Jonathan Granström.
HV:s Lawrence Pilut och Brynäs Jonathan Granström. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Brynäs måste bryta HV71:s hemmasvit: ”Inte orolig”

För att Brynäs ska ta SM-guld krävs minst en seger på bortaplan mot HV71. I kväll har Gävlelaget chansen att skaffa sig överläge i Jönköping, mot ett HV som inte har förlorat hemma på två månader.

HV71 har inte förlorat på hemmais på två månader. Jönköpingslaget har elva raka hemmasegrar, varav sex av dem har kommit i SM-slutspelet. 

16 februari var senaste gången HV hemmaföll, då mot Malmö, som man ju senare slog ut i SM-semifinal. 

I HV71 är målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel åter tillgänglig efter att ha missat de två första finalerna. Han kommer dock inte att rubba Linus Söderström från kassen i kväll. 

Senast blev HV71 smått handlingsförlamat av Brynäs inledning i matchen. Trots att man kom tillbaka kunde Brynäs vinna efter förlängning och kvittera finalserien till 1-1 i matcher.

HV-tränaren Johan Lindblom vill inte se samma tendens i spelet i kväll.

– Aktiviteten blir viktig. Att vi rör på oss alla fem på isen. Senast blev vi passiva och sjunker ner. Det är lite fällan man alltid går i när man blir pressad. Det får inte vara som i Gävle att en åker och fyra står och väntar, säger HV:s tränare Johan Lindblom till Jönköpings-Posten.

Brynäs saknar fortsatt lagets viktige back Simon Bertilsson som dras med effekterna av hjärnskakningen som han ådrog sig mot Frölunda i lagens femte semifinalmöte.

Frågan är hur Gävlelaget ska lyckas spräcka HV71:s fina hemmasvit. HV som dessutom inte har förlorat under ordinarie tid under slutspelet (två förlängningsförluster).

– Vi är bra på bortaplan och jag är inte alls orolig för att vi ska tappa energinivån. I den första finalmatchen var vi inte riktigt mentalt förberedda efter att ha slagit ut Frölunda i Göteborg. Vi kom aldrig upp i nivå, säger assisterande tränare Tommy Sjödin på Brynäs hemsida.

Den tredje finalmatchen går att följa i kväll i Sportextra i P4, på webben och i SR Play. Nedsläpp 19.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".