Thomas Bolin är relativt nybliven cykelentusiast från Sandarne som finns med på startlinjen på torsdag när Helsingecupen i MTB drar igång.
Thomas Bolin är relativt nybliven cykelentusiast från Sandarne som finns med på startlinjen på torsdag när Helsingecupen i MTB drar igång. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Tävlingsdags för MTB-folket

Thomas Bolin: Investering i hälsan
1:33 min

Intresset för att cykla i terräng har ökat kraftigt de senaste åren. Kommande vecka är det tävlingspremiärer för såväl Gästrikecupen som Helsingecupen i mountainbike.

En av allt fler som lockats till sporten och som står på startlinjen är Thomas Bolin från Sandarne utanför Söderhamn som blivit rejält biten.

– Jag tänker att det är en trevlig sport, trevlig gemenskap, alla kan vara med. Det behöver inte vara samma klass på alla åkare när man cyklar stig, säger han.

Någonstans i den känsla som Thomas Bolin beskriver finns nog urkraften till den våg terrängcyklar som sålts de senaste åren. För de flesta handlar mountainbike om just skonsam träning och att ta sig ut i naturen.

Men för att ge sporten lite krydda så finns sen länge Gästrikecupen, en serie träningstävlingar för att samla såväl unga som gamla cykelentusiaster. Och nu är det tredje året på raken som också Hälsingland kör med just Gästrikecupen som förlaga.

Starterna för träningstävlingarna sker på Åbyvallen i Valbo på tisdag och på Västra berget i Söderhamn på torsdag. Tiotalet tävlingar blir det i vardera landskap innan säsongen är över.

– Helsingecupen är en motionsform under tävlingskänsla, trevlig gemenskap och roligt att mäta sig mot andra samtidigt som man får träna. Nu ligger ju jag i den bakre halvan av fältet, säger han och skrattar.

Thomas Bolin har också dragit igång träning för barn med kompisen Tommy Olsson och han har ett förhållningssätt till det faktum att terrängcyklar av hög kvalitet kostar mycket pengar.

– För min del är det en bra investering i min egen hälsa, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".