Efter skogsbranden.
Så här ser det ut efter skogsbranden i Södra Näsberg. Foto: Agnetha Sawelin-Söderlund.

Dramatisk markbrand vid Korskrogen

"En granne körde in i eldhavet"
1:38 min

Omkring 6-7 hektar med nyplanterad skog blev lågornas rov vid en större markbrand i Södra Näsberg utanför Korskrogen i Ljusdals kommun i går, lördag. Skogsägaren Agnetha Sawelin-Söderlund har haft fullt upp efter branden - både i natt och i dag.

Skogsägaren Agnetha Sawelin-Söderlund var på väg till Ljusdal när de mötte brandbilar och såg på facebook att det brann vid Näsberg och då vände de tillbaka hem igen.

En av grannarna hade kört rakt in i eldhavet och slog med en kratta och fick på så sätt stopp på branden som hotade en boningshus. Det var innan räddningstjänsten hade kommit fram.

SMHI hade utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar då.

- Det var som en storm! Elden studsade liksom fram! Och i dag, söndag, har det börjat blåsa upp igen, men från ett annat håll. Och nu är man lite orolig för att det ska ta fart igen, säger Agnetha Sawelin-Söderlund som har haft fullt upp efter branden - bland annat i natt.

- Vi har varit där flera gånger i natt med pannlampor och tittat runt.

I dag har man släckt flera småbränder, och eftersom det är en myrmark kan det också brinna under marken. Agnetha och hennes make tror att de måste bevaka området flera dagar till och släcka där det pyr.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".